Knedle ziemniaczane ze śliwką węgierką
Przepis na knedle ze śliwkami już przedstawiałam. Dziś przepis na ciasto ziemniaczane z kaszą manną. Nadziewane śliwkami węgierkami. Całość po ugotowaniu obtoczona w bułce tartej podsmażonej na maśle z dodatkiem cynamonu. Pyszne sezonowe danie, które u nas jesienią gości na stole nie raz.
Składniki:
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków odmiany raczej sypkiej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki kaszy manny
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- ok 35 dag śliwek węgierek
- sól
- dodatkowo: masło, bułka tarta i cynamon
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu przecisnąć przez praskę, wystudzić
- Po wystudzeniu ziemniaki połączyć z jajkiem, kaszą i mąką. Zagnieść na jednolite ciasto
- Z ciasta uformować gruby wałek, ciąć na kawałki, rozpłaszczać na dłoni. a następnie zawijać w nie śliwki
- Przygotować bułkę: na patelni rozgrzać masło, dołożyć bulkę tartą, tak aby byłą lekko płynna oraz cynamon. Lekko zrumienić
- Przygotowane knedle gotować w lekko osolonej wodzie, od ponownego zagotowania ok 2-3 minuty
- Ugotowane wykładać na patelnie z przygotowaną bułką na maśle, obtoczyć i wykładać na talerze. Posypać cukrem
Komentarze
Prześlij komentarz