Knedle ziemniaczane ze śliwką węgierką

 Knedle ziemniaczane ze śliwką węgierką

         Przepis na knedle ze śliwkami już przedstawiałam. Dziś przepis na ciasto ziemniaczane z kaszą manną. Nadziewane śliwkami węgierkami. Całość po ugotowaniu obtoczona w bułce tartej podsmażonej na maśle z dodatkiem cynamonu. Pyszne sezonowe danie, które u nas jesienią gości na stole nie raz. 

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków odmiany raczej sypkiej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki kaszy manny
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • ok 35 dag śliwek węgierek
  • sól
  • dodatkowo: masło, bułka tarta i cynamon
Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu przecisnąć przez praskę, wystudzić
  • Po wystudzeniu ziemniaki połączyć z jajkiem, kaszą i mąką. Zagnieść na jednolite ciasto
  • Z ciasta uformować gruby wałek, ciąć na kawałki, rozpłaszczać na dłoni. a następnie zawijać w nie śliwki
  • Przygotować bułkę: na patelni rozgrzać masło, dołożyć bulkę tartą, tak aby byłą lekko płynna oraz cynamon. Lekko zrumienić
  • Przygotowane knedle gotować w lekko osolonej wodzie, od ponownego zagotowania ok 2-3 minuty
  • Ugotowane wykładać na patelnie z przygotowaną bułką na maśle, obtoczyć i wykładać na talerze. Posypać cukrem

Komentarze