Kluseczki z dynią
Podaję dziś przepis na pyszne kluseczki z dodatkiem musu z dyni. Delikatne, mięciutkie i smaczne. Można je podać na słono lub słodko. U mnie wersja z tartą bułką na maśle z dodatkiem cynamonu.
Składniki:
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g musu z dyni
- 180 g twarogu półtłustego
- 160 g mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- dodatkowo: masło, bułka tarta i cynamon, cynamon
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować, ubić lub przepuścić przez maszynkę i ostudzić
- Do ziemniaków dodać zmielony ser i mus z dyni, jajko, mąkę i szczyptę soli
- Wyrobić ciasto, będzie dość klejące, ale nie dosypywać zbyt wiele mąki, bo kluski staną się twardsze
- Po wyrobieniu przełożyć ciasto na deskę z dużą ilością mąki, w której należy je obtoczyć i uformować gruby wałek
- Następnie odrywać po kawałku i robić wałeczki, spłaszczać ręką i kroić pod kątem
- Wrzucić na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Od wypłynięcia gotować ok 2-3 min ( po dłuższym gotowaniu mogą się zacząć rozpadać )
- Po wyjęciu na talerz polać bułką z masłem z dodatkiem cynamonu, posypać cukrem
Komentarze
Prześlij komentarz