Kluseczki z dynią

 Kluseczki z dynią


   Podaję dziś przepis na pyszne kluseczki z dodatkiem musu z dyni. Delikatne, mięciutkie i smaczne. Można je podać na słono lub słodko. U mnie wersja z tartą bułką na maśle z dodatkiem cynamonu.

Składniki:

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g musu z dyni
  • 180 g twarogu półtłustego
  • 160 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • dodatkowo: masło, bułka tarta i cynamon, cynamon
Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki ugotować, ubić lub przepuścić przez maszynkę i ostudzić
  • Do ziemniaków dodać zmielony ser i mus z dyni, jajko, mąkę i szczyptę soli
  • Wyrobić ciasto, będzie dość klejące, ale nie dosypywać zbyt wiele mąki, bo kluski staną się twardsze
  • Po wyrobieniu przełożyć ciasto na deskę z dużą ilością mąki, w której należy  je obtoczyć i uformować gruby wałek
  • Następnie odrywać po kawałku i robić wałeczki, spłaszczać ręką i kroić pod kątem
  • Wrzucić na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Od wypłynięcia gotować ok 2-3 min ( po dłuższym gotowaniu mogą się zacząć rozpadać )
  • Po wyjęciu na talerz polać bułką z masłem z dodatkiem cynamonu, posypać cukrem

Komentarze