Ciasto bananowe z kakao i rodzynkami

 Ciasto bananowe z kakao i rodzynkami

         Ciasto bananowe dość często gości w moim domu, bo zdarza się, że zakupione banany kilka dni "poleżakują", robią się miękkie, skórka lekko brązowieje i jakoś na takie nikt już nie ma ochoty. A że nie lubię nic marnować to robię jedno z kilku moich sprawdzonych ciast bananowych. Dziś wersja mocno kakaowa, taki bananowy murzynek. Zawsze się udaje, ciasto jest pulchne, mięciutkie i smakowite.

Składniki:

  • 200g mąki
  • 35 g kakao
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka sody i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 120 ml oleju
Sposób przygotowania:
  • Odmierzamy suche składniki: mąkę, kakao, cukier, cukier z wanilią, sodę, proszek i cynamon. Mieszamy do połączenia składników
  • W osobnej misce za pomocą widelca rozgniatamy na miazgę banany, dodajemy jajka i olej. Mieszamy
  • Suche składniki mieszamy ze składnikami mokrymi
  • Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ( 12 x 25 cm)
  • Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach góra dół
  • Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremce. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy

Komentarze