Ciasto bananowe z kakao i rodzynkami
Ciasto bananowe dość często gości w moim domu, bo zdarza się, że zakupione banany kilka dni "poleżakują", robią się miękkie, skórka lekko brązowieje i jakoś na takie nikt już nie ma ochoty. A że nie lubię nic marnować to robię jedno z kilku moich sprawdzonych ciast bananowych. Dziś wersja mocno kakaowa, taki bananowy murzynek. Zawsze się udaje, ciasto jest pulchne, mięciutkie i smakowite.
Składniki:
- 200g mąki
- 35 g kakao
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka sody i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 120 ml oleju
Sposób przygotowania:
- Odmierzamy suche składniki: mąkę, kakao, cukier, cukier z wanilią, sodę, proszek i cynamon. Mieszamy do połączenia składników
- W osobnej misce za pomocą widelca rozgniatamy na miazgę banany, dodajemy jajka i olej. Mieszamy
- Suche składniki mieszamy ze składnikami mokrymi
- Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ( 12 x 25 cm)
- Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach góra dół
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremce. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy
Komentarze
Prześlij komentarz