Jajka faszerowane kiełbasą

 Jajka faszerowane kiełbasą



  Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Podaję więc przepis na moje ulubione jajka faszerowane kiełbasą. Banalnie proste i szybkie danie. Taki farsz można również wykorzystać jako pastę do pieczywa. 

Składniki:

  • 5 jajek
  • ok 10 cm kawałek dobrej kiełbasy wiejskiej
  • 2 łyżki majonezu
  • garstka posiekanego szczypiorku + rzeżucha
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
  •  Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy na pól, wyjmujemy żółtka
  • Żółtka z 4 jajek i jedno całe jajko drobno siekamy lub rozcieramy
  • Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę
  • Kiełbasę mieszamy z rozdrobnionymi żółtkami, solimy i dodajemy pieprzu. Dodajemy szczypiorek i majonez. Mieszamy
  • Powstałą pastą napełniamy połówki jajek, posypujemy zieleniną
  • Podajemy z pieczywem

Komentarze