Maślane ciasteczka kokosowe
Ciasteczka kokosowe należą do moich ulubionych. Te, które dziś przedstawię, robi się na prawdę szybko, a smakują wyśmienicie: chrupiące, kokosowe, rozpływają się w ustach. Spróbować powinni je wszyscy fani kokosowego smaku. Z podanej porcji wychodzi ok 60 okrągłych ciasteczek o średnicy 5 cm.
Składniki:
- 150 g masła
- 60 g wiórków kokosowych
- 65 g cukru pudru
- 170 g mąki pszennej ( u mnie typ 450 )
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe. Mieszamy
- Do suchych składników dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło i zagniatamy gładkie ciasto
- Ciasto dzielimy na 3 części i po kolei rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm
- Wykrawamy ciasteczka i przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia ok 15 minut
- Po upieczeniu wyjmujemy blachę z piekarnika i czekamy aż ciasteczka nieco przestygną ( i stwardnieją ), a następnie przekładamy na talerz lub do pojemnika na ciasteczka
Komentarze
Prześlij komentarz