Sałatka brokułowa z tuńczykiem

 Sałatka brokułowa z tuńczykiem





       Sałatka z brokułem i tuńczykiem jest szybka do zrobienia, a na prawdę pyszna. Na śniadanie, na kolację, jako przekąska w chwili głodu między posiłkami, jak najbardziej na przyjście gości - każda okazja jest dobra, żeby się nią delektować. Brokuł z tuńczykiem bardzo dobrze się komponują, ale też dzięki innym składnikom sałatka jest i pyszna i sycąca. Można ją podać z ulubionym pieczywem.

Składniki:

  • 1 średni brokuł
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 jajka na twardo
  • mała puszka kukurydzy
  • 10 dag żółtego sera
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
  • Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok 6 - 7 min w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy
  • Jajka i ser kroimy w kostkę
  • Kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy
  • Ostudzone brokuły dzielimy na jeszcze mniejsze różyczki
  • Wszystkie składniki lekko solimy i doprawiamy pieprzem, a następnie mieszamy delikatnie z majonezem
  • Podajemy z ulubionym pieczywem

Komentarze