Czekośliwka

 Czekośliwka



      Czekośliwka zwana inaczej śliwkową nutellą powstaje u mnie już drugi raz. To połączenie powidła śliwkowego i dobrej czekolady. To na prawdę bardzo dobre smarowidło do chleba, a i zdrowe, bo przecież gorzka czekolada to samo zdrowie, a w połączeniu ze śliwkami to i zdrowe i pyszne, choć i sama gorzka czekolada też mi smakuje i zawsze mam ją pod ręką. Mały kawałek gorzkiej czekolady to porcja tak ważnego magnezu. Warto wypróbować ten przepis i delektować się tym czekoladowym powidełkiem, Czekośliwkę przechowujemy w lodówce. W niektórych przepisach jest propozycja dodania kakao zamiast czekolady. Ja jednak dodaję czekoladę, a powidło już po wystygnięciu zrobi się bardziej zwarte i twardsze. Bardzo dobrze smakuje na pieczywie, w naleśnikach, ale też sama podjadana ze słoiczka. Z podanej poniżej ilości wyjdą dwa słoiczki. 

Składniki:

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 1 gorzka czekolada 70% lub 90% ( 100 g )
  • 100 g cukru
Sposób przygotowania:
  • Śliwki myjemy, drylujemy, podlewamy w garnku z grubym dnem kilkoma łyżkami wody i podgrzewamy. Śliwki puszczą sporo soku i rozmiękną. Należy je smażyć na małym ogniu i często mieszać, aby nie przywarły do dna
  • Śliwki smażymy aż do uzyskania gęstego powidła, Możemy to zrobić w ciągu jednego dnia lub w ciągu dwóch dni
  • Gdy powidło jest już gęste dodajemy do niego połamaną czekoladę. Czekolada szybko się rozpuści. Należy wszystko dokładnie wymieszać, a następnie dodać cukier, ok 100 g lub więcej, jeśli ktoś woli słodsze. Mieszamy wszystko jeszcze raz i podgrzewamy jeszcze kilka minut
  • Jeśli chce się uzyskać całkowicie gładką konsystencję można czekośliwkę zmiksować blenderem
  • Gorącą przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Z podanej ilości składników wychodzą dwa niewielkie słoiczki czekośliwki

Komentarze