Drożdżówki z serem i cytrynowym lukrem

 Drożdżówki z serem i cytrynowym lukrem


           Dziś polecam pyszne zakręcane drożdżówki z serem. Delikatne, mięciutkie ciasto drożdżowe wypełnione nadzieniem serowym i do tego pyszny lukier cytrynowy. Drożdżówki idealne, pyszne też na drugi dzień. Taka drożdżówka może zastąpić drugie śniadanie, bądź też podwieczorek, idealny pomysł na przekąskę do pracy lub szkoły.

Do drożdżówek użyłam sera z  wiaderka, ale jak najbardziej może być też zwykły twaróg, który wcześniej należy zmielić.

Składniki:

Na ciasto: 

  • 600 g mąki pszennej typ 450
  • 10g drożdży suszonych
  • 2 duże jajka
  • 70 g masła
  • 250 ml mleka
  • duża szczypta soli
  • 60 g cukru
Na serowe nadzienie:
  • 500 g sera ( u mnie z wiaderka - nie może być rzadki )
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 2 łyżki drobnego cukru kryształu 
Na lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
  • W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę z cukrem, drożdżami i solą
  • W garnku rozpuszczamy masło, a gdy się rozpuści dolewamy mleko, aby całość byłą lekko ciepła
  • Do miski dodajemy jajka i mieszamy z suchymi składnikami, a następnie dolewamy ciepłe mleko z masłem i wyrabiamy gładkie ciasto
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( powinno podwoić swoją objętość )
  • Przygotowujemy nadzienie serowe: ser łączymy z cukrem i żółtkami i dokładnie mieszamy
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok 50x 35 cm
  • Na cieście rozsmarowujemy równomiernie masę serową zostawiając tylko wolne brzegi, a następnie ciasto składamy wzdłuż dłuższego boku z obydwu stron do środka, Sklejamy miejsce łączenia i dwa końce i odwracamy delikatnie na drugą stronę, tak aby złączenie było od spodu
  • Powstałe ciasto dzielimy na 12 równych części. Ja najpierw zaznaczam sobie delikatnie nożem połowę ciasta, a potem każdą z tych połówek dzielę na 6 części
  • Pokrojone kawałki ciasta skręcamy dwukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, bo drożdżówki sporo urosną. Na blaszce umieszczam jednorazowo 6 drożdżówek, więc piekę je na dwa razy. Drożdżówki można posmarować po wierzchu lekko roztrzepanym za pomocą widelca pozostałym białkiem
  • Drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na ustawieniu góra - dół ok 25-30 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Po tym czasie drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i studzimy, a w tym czasie do piekarnika wkładamy drugą porcję drożdżówek, jeśli mamy drugą blaszkę, jeśli nie musimy odczekać do lekkiego przestudzenia drożdżówek, bo gorące są zbyt miękkie i można je łatwo uszkodzić
  • W czasie, gdy pieką się drożdżówki przygotowujemy lukier: cukier puder ucieramy za pomocą łyżki z sokiem cytrynowym, aż lukier będzie całkiem gładki
  • Po wystudzeniu drożdżówki polewamy lukrem

Komentarze