Sałatka z fetą
Sałatka z fetą jest tak prosta i szybka w przygotowaniu, a tak smaczna, że u nas powtarza się ją dość często, zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy nie brakuje świeżych warzyw, które można w sałatce dowolnie modyfikować. Dziś przepis na sałatkę z fetą, która chyba najbardziej mi smakuje: z czarną oliwką i kukurydzą oraz z nieodłącznymi przy tej sałatce pomidorami, tu akurat koktajlowymi. Polecam!
Składniki:
- 1 opakowanie sera feta
- 1/2 opakowania rukoli
- ok 250 g pomidorków koktajlowych ( pomieszałam czerwone i żółte )
- mała puszka kukurydzy
- ok 50 g czarnych oliwek
- pieprz
- sos winnegret: 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Na spód półmiska wykładamy rukolę, na niej układamy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, jeśli są małe wystarczy przekroić je na pół ( 2 lub 3 zostawiamy na samą górę sałatki )
- Pomidory i rukolę posypujemy odsączoną kukurydzą ( zostawiamy łyżkę lub dwie na posypanie góry sałatki
- Następnie posypujemy sałatkę pokrojonymi w krążki oliwkami ( 3-4 zostawiamy )
- Na koniec wykładamy pokrojony w kostkę ser feta
- Na samą górę sałatki dajemy resztę pomidorków, kukurydzy i pokrojonych oliwek oraz kilka listków rukoli
- Całość obsypujemy pieprzem i polewamy sosem winnegret
Tego typu sałatki goszczą u mnie na okrągło ☺️
OdpowiedzUsuń