Sałatka z tuńczykiem, pomidorami i jajkiem
Przedstawiam przepis na mega szybką i bardzo smaczną sałatkę. Idealna na kolację, bądź do zabrania do pracy na drugie śniadanie. Smakuje bardzo dobrze, a i wygląda efektownie ciesząc oczy kolorami.
Składniki:
- mix sałat ( 100 g )
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 250 g pomidorów koktajlowych ( u mnie odmiana cherry )
- 1 żółty pomidor
- 3 jajka na twardo
- ok 50 g oliwek ( zielonych bądź czarnych )
- pieprz grubo mielony
- na sos : oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Na spód półmiska z wyższymi brzegami wysypujemy sałatę. Parę listków zostawiamy do dekoracji góry
- Na liściach sałaty układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i podzielone na mniejsze cząstki żółtego pomidora ( kilka kawałków zostawiamy na górę )
- Jajka dzielimy na mniejsze części i układamy na warstwie sałaty i pomidorów
- Tuńczyka odsączamy z zalewy i równomiernie rozkładamy na sałatce
- Wszystko posypujemy pokrojonymi w krążki oliwkami, a na wierzchu kładziemy pozostałe pomidorki i liście sałaty
- Wszystko obsypujemy grubo mielonym pieprzem
- Z oliwy, łyżki soku z cytryny, soli i pieprzu przygotowujemy sos do polania sałatki
- Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem
Komentarze
Prześlij komentarz