Kotlety z kalafiora bez gotowania

 Kotlety z kalafiora bez gotowania


       Kotlety z kalafiora należą do jednych z najsmaczniejszych kotletów bezmięsnych, które przyrządzam. Można się nimi zajadać na obiad, kolację, z dodatkami lub solo. Ja najczęściej gotuję do nich ziemniaki i podaję jakąś surówkę albo ćwikłę. Taki zestaw na drugie danie lubią u nas wszyscy. Jak zostaje kotletów to z chęcią zjada się je na kolację nawet na zimno, z dodatkiem pomidora czy ogórka albo z buraczkami. 

Składniki: ( na ok 10 kotletów )

  • kalafior ( ok 700 g )
  • 2 jajka
  • 50 g mąki ( w tym połowa mąki ziemniaczanej )
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pieprz
  • sól ( 1 łyżeczka )
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Kalafiora łącznie z łodyżkami ścieramy na tarełku na dużych oczkach
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, przyprawy oraz mąkę i wszystko dokładnie mieszamy
  • Na dłoń nabieramy trochę masy kalafiorowej, spłaszczamy, formujemy okrągłego kotlecika i posypujemy tartą bułką. Przekładamy kotlet do drugiej dłoni tak, żeby drugą stronę kotleta obsypać bułką tartą. Kotlety przy formowaniu mogą sprawiać trochę trudności, bo masa nie jest zbyt zwarta i klejąca, więc należy wykazać się spokojem:)
  • Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Na patelni kotlety zwiążą się i nie będzie problemu z ich przewróceniem za pomocą łopatki. Kotlety formujemy bezpośrednio przed położeniem na patelnię
  • Smażymy na wolnym ogniu, aby kalafior zmiękł wystarczająco. Przed przewróceniem podkręcamy ogień, aby kotlety ładnie się zrumieniły. Po przewróceniu znów smażymy na wolnym ogniu
  • Podajemy jako danie obiadowe z ziemniakami i ulubioną surówką bądź z ćwikłą 

 

Komentarze