Kotlety z kalafiora bez gotowania
Kotlety z kalafiora należą do jednych z najsmaczniejszych kotletów bezmięsnych, które przyrządzam. Można się nimi zajadać na obiad, kolację, z dodatkami lub solo. Ja najczęściej gotuję do nich ziemniaki i podaję jakąś surówkę albo ćwikłę. Taki zestaw na drugie danie lubią u nas wszyscy. Jak zostaje kotletów to z chęcią zjada się je na kolację nawet na zimno, z dodatkiem pomidora czy ogórka albo z buraczkami.
Składniki: ( na ok 10 kotletów )
- kalafior ( ok 700 g )
- 2 jajka
- 50 g mąki ( w tym połowa mąki ziemniaczanej )
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- pieprz
- sól ( 1 łyżeczka )
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kalafiora łącznie z łodyżkami ścieramy na tarełku na dużych oczkach
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, przyprawy oraz mąkę i wszystko dokładnie mieszamy
- Na dłoń nabieramy trochę masy kalafiorowej, spłaszczamy, formujemy okrągłego kotlecika i posypujemy tartą bułką. Przekładamy kotlet do drugiej dłoni tak, żeby drugą stronę kotleta obsypać bułką tartą. Kotlety przy formowaniu mogą sprawiać trochę trudności, bo masa nie jest zbyt zwarta i klejąca, więc należy wykazać się spokojem:)
- Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Na patelni kotlety zwiążą się i nie będzie problemu z ich przewróceniem za pomocą łopatki. Kotlety formujemy bezpośrednio przed położeniem na patelnię
- Smażymy na wolnym ogniu, aby kalafior zmiękł wystarczająco. Przed przewróceniem podkręcamy ogień, aby kotlety ładnie się zrumieniły. Po przewróceniu znów smażymy na wolnym ogniu
- Podajemy jako danie obiadowe z ziemniakami i ulubioną surówką bądź z ćwikłą
Komentarze
Prześlij komentarz