Sałatka Caprese

 Sałatka Caprese


         Dziś przepis na bardzo efektowną włoską sałatkę Caprese. Jest prosta do wykonania, a smakuje i wygląda doskonale. Składa się zasadniczo z czterech składników. Jej bazę stanowią ser mozzarella, pomidory, świeża bazylia i oliwa z oliwek. To wszystko plus ewentualnie przyprawy, a tyle smaku i aromatu. W wersji najprostszej wystarczy pomidory i mozzarellę skropić dobrą oliwą. W wersji zaprezentowanej przeze mnie na zdjęciu do oliwy dodałam dodatki i wyszedł dressing bardzo pasujący do takiej sałatki, czyli wersja nieco urozmaicona. Sałatka Caprese to jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej nawiązujące zresztą do barw włoskiej flagi. Sałatka najlepsza jest latem i wczesną jesienią, kiedy dostępne są świeże, aromatyczne pomidory dojrzewające w naturalnym słońcu. 

Składniki:

  • 250 g dobrej jakości mozzarelli ( w kulce z zalewy )
  • 2 duże pomidory
  • garść listków świeżej bazylii
  • na dressing: 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego, 1 ząbek czosnku, szczypta soli, szczypta oregano, pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
  • Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w plastry
  • Pomidory myjemy i również kroimy w plastry podobnej grubości co mozzarella
  • Przygotowujemy dressing: oliwę mieszamy z octem, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą oregano i drobno posiekanymi listkami świeżej bazylii
  • Na talerzu układamy na przemian plasterki pomidora i mozzarelli. Polewamy dressingiem, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i przyozdabiamy listkami bazylii

Komentarze

Prześlij komentarz