Ciasteczka owsiane z bakaliami
Ciasteczka owsiane są i zdrowe i pyszne. Szybko się je przygotowuje i równie szybko znikają. Z jednej porcji wychodzi 18 ciasteczek o średnicy 6-7 cm. Pyszne do kawy albo do pogryzania w zimne jesienno-zimowe wieczory spędzane z książką pod ciepłym kocem. Do tego rozgrzewająca herbata i udany wieczór gwarantowany.
Składniki:
- 140 g mąki owsianej
 - 100 g drobnych płatków owsianych błyskawicznych
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - 3-4 łyżki cukru
 - szczypta cynamonu
 - szczypta soli
 - kilka daktyli
 - łyżka rodzynek
 - 2-3 orzechy włoskie
 - 2 jajka
 - 100 g masła
 
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy mąkę, płatki, proszek, cukier, szczyptę soli i cynamonu
 - Do suchych składników dodajemy drobno posiekane bakalie. Mieszamy
 - Do suchych składników dodajemy jajka i roztopione masło ( przestudzone )
 - Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę
 - Blachę wykładamy papierem do pieczenia
 - Z masy formujemy kulki wielkości średniego orzecha włoskiego, Kładziemy na blasze i rozpłaszczamy dłonią. Z podanej ilości składników wyjdzie ok 18 ciasteczek
 - między ciasteczkami powinny być niewielkie odstępy
 - Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut, aż ciasteczka zaczną się delikatnie rumienić
 
Dodatkowe wskazówki:
- Nie posiadając mąki owsianej można po prostu zblendować 140 g płatków owsianych na bardzo drobno i zastąpić w ten sposób mąkę owsianą
 - Część mąki owsianej można zastąpić siemieniem lnianym, sezamem albo kokosem wg uznania, czyli np dać 120 g mąki i 20 g siemienia
 - Żeby ciasteczka były bardziej aromatyczne można dodać łyżeczkę cukru waniliowego
 - Zamiast rodzynek czy daktyli można użyć żurawiny, skórki pomarańczowej, zamiast orzechów włoskich - kilka orzechów laskowych bądź migdałów
 
Komentarze
Prześlij komentarz