Ciasteczka owsiane z bakaliami
Ciasteczka owsiane są i zdrowe i pyszne. Szybko się je przygotowuje i równie szybko znikają. Z jednej porcji wychodzi 18 ciasteczek o średnicy 6-7 cm. Pyszne do kawy albo do pogryzania w zimne jesienno-zimowe wieczory spędzane z książką pod ciepłym kocem. Do tego rozgrzewająca herbata i udany wieczór gwarantowany.
Składniki:
- 140 g mąki owsianej
- 100 g drobnych płatków owsianych błyskawicznych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- kilka daktyli
- łyżka rodzynek
- 2-3 orzechy włoskie
- 2 jajka
- 100 g masła
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy mąkę, płatki, proszek, cukier, szczyptę soli i cynamonu
- Do suchych składników dodajemy drobno posiekane bakalie. Mieszamy
- Do suchych składników dodajemy jajka i roztopione masło ( przestudzone )
- Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Z masy formujemy kulki wielkości średniego orzecha włoskiego, Kładziemy na blasze i rozpłaszczamy dłonią. Z podanej ilości składników wyjdzie ok 18 ciasteczek
- między ciasteczkami powinny być niewielkie odstępy
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut, aż ciasteczka zaczną się delikatnie rumienić
Dodatkowe wskazówki:
- Nie posiadając mąki owsianej można po prostu zblendować 140 g płatków owsianych na bardzo drobno i zastąpić w ten sposób mąkę owsianą
- Część mąki owsianej można zastąpić siemieniem lnianym, sezamem albo kokosem wg uznania, czyli np dać 120 g mąki i 20 g siemienia
- Żeby ciasteczka były bardziej aromatyczne można dodać łyżeczkę cukru waniliowego
- Zamiast rodzynek czy daktyli można użyć żurawiny, skórki pomarańczowej, zamiast orzechów włoskich - kilka orzechów laskowych bądź migdałów
Komentarze
Prześlij komentarz