Ciasteczka owsiane z bakaliami

 Ciasteczka owsiane z bakaliami



       Ciasteczka owsiane są i zdrowe i pyszne. Szybko się je przygotowuje i równie szybko znikają. Z jednej porcji wychodzi 18 ciasteczek o średnicy 6-7 cm. Pyszne do kawy albo do pogryzania w zimne jesienno-zimowe wieczory spędzane z książką pod ciepłym kocem. Do tego rozgrzewająca herbata i udany wieczór gwarantowany.

Składniki:

  • 140 g mąki owsianej
  • 100 g drobnych płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • kilka daktyli
  • łyżka rodzynek
  • 2-3 orzechy włoskie
  • 2 jajka
  • 100 g masła
Sposób przygotowania:
  • Do miski wsypujemy mąkę, płatki, proszek, cukier, szczyptę soli i cynamonu
  • Do suchych składników dodajemy drobno posiekane bakalie. Mieszamy
  • Do suchych składników dodajemy jajka i roztopione masło ( przestudzone )
  • Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z masy formujemy kulki wielkości średniego orzecha włoskiego, Kładziemy na blasze i rozpłaszczamy dłonią. Z podanej ilości składników wyjdzie ok 18 ciasteczek
  • między ciasteczkami powinny być niewielkie odstępy
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut, aż ciasteczka zaczną się delikatnie rumienić
Dodatkowe wskazówki:
  • Nie posiadając mąki owsianej można po prostu zblendować 140 g płatków owsianych na bardzo drobno i zastąpić w ten sposób mąkę owsianą
  • Część mąki owsianej można zastąpić siemieniem lnianym, sezamem albo kokosem wg uznania, czyli np dać 120 g mąki i 20 g siemienia
  • Żeby ciasteczka były bardziej aromatyczne można dodać łyżeczkę cukru waniliowego
  • Zamiast rodzynek czy daktyli można użyć żurawiny, skórki pomarańczowej, zamiast orzechów włoskich - kilka orzechów laskowych bądź migdałów

Komentarze