Ciasteczka do lukrowania
Dziś przepis dla wszystkich tych, którzy lubią bawić się w ozdabianie ciasteczek. Najczęściej robimy to przed świętami Bożego Narodzenia lukrując i ozdabiając pierniczki, ale piękne ciasteczka możemy też przygotować na inne okazje, jak chociażby na Walentynki, na Dzień Matki, Dzień Babci czy z wielu innych okazji. Dziś podam przepis na pyszne ciasteczka do lukrowania. Ciasto bardzo dobrze się wyrabia, jest gładziutkie, i przy pieczeniu nie powstają bąble, które powodują na ciastkach nierówności trudne do zniwelowania przy ozdabianiu. Ciasteczka same w sobie też są pyszniutkie, więc kto nie czuje weny do prac artystycznych może je przygotować jako słodką przekąskę dla domowników lub gości. Ciasteczka bardzo długo zachowują świeżość. Odpowiednio przechowywane ( w zamkniętym pojemniku ) mogą poleżakować jakiś czas, choć są tak smaczne, że jeśli w domu są łasuchy to raczej długo w tym pojemniku nie poleżakują.
Składniki:
- 380 g mąki typ 450
- 230 g miękkiego masła min 82% tłuszczu
- 130 g drobnego cukru
- duża szczypta soli
- 1 jajko M
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- Mąkę przesiewamy z solą
- W misce robota lub ręcznie miękkie masło ucieramy z cukrem, nie na puch, tylko do połączenia składników
- Następnie wbijamy jajko i dodajemy aromat i dalej miksujemy do dokładnego połączenia składników, nie na najwyższych obrotach, aby zbyt nie napowietrzyć masy, ciasteczka mają wyjść bez bąbelków i nierówności
- Następnie etapami dodajemy mąkę. Miksujemy do połączenia składników, a następnie ciasto wyjmujemy na stolnicę i dokładnie wyrabiamy go ręką na gładkie i elastyczne
- Ciasto formujemy w wałek, który dzielimy na 3 części
- Każdą z części rozwałkowujemy na ok 5 mm i foremkami wycinamy kształty. Stolnicę można delikatnie podsypać mąką
- Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( góra - dół ) i pieczemy je ok 10 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy w zależności od piekarnika, więc ciasteczek należy pilnować i kontrolować, kiedy zaczną się lekko rumienić. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy następną blachę z ciasteczkami. W sumie ciasteczka piekę na 3 razy ( 3 blachy ciasteczek )
- Po lekkim przestudzeniu na blasze można ciasteczka przenieść do wystudzenia na kratkę kuchenną
- Po wystudzeniu przechowujemy w hermetycznym pojemniku. Mogą bardzo długo leżakować.
- Są doskonałe solo, ale idealnie nadają się też do polukrowania lukrem Royal Icing. Można je przyozdobić i powiesić na choince, ale też sprezentować komuś np walentynkowe serca.
Super ciasteczka do dekoracji ;)
OdpowiedzUsuńPięknie ozdobione! Myślę, że to miły akcent na okazję a nawet bez. :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią zrobię takie z synkiem. Bedzie miał niezłą zabawę.
OdpowiedzUsuńZachęcam. U nas też była zabawa:-)
Usuń