Ciasteczka do lukrowania

 Ciasteczka do lukrowania


          Dziś przepis dla wszystkich tych, którzy lubią bawić się w ozdabianie ciasteczek. Najczęściej robimy to przed  świętami Bożego Narodzenia lukrując i ozdabiając pierniczki, ale piękne ciasteczka możemy też przygotować na inne okazje, jak chociażby na Walentynki, na Dzień Matki, Dzień Babci czy z wielu innych okazji. Dziś podam przepis na pyszne ciasteczka do lukrowania. Ciasto bardzo dobrze się wyrabia, jest gładziutkie, i przy pieczeniu nie powstają bąble, które powodują na ciastkach nierówności trudne do zniwelowania przy ozdabianiu. Ciasteczka same w sobie też są pyszniutkie, więc kto nie czuje weny do prac artystycznych może je przygotować jako słodką przekąskę dla domowników lub gości. Ciasteczka bardzo długo zachowują świeżość. Odpowiednio przechowywane ( w zamkniętym pojemniku ) mogą poleżakować jakiś czas, choć są tak smaczne, że jeśli w domu są łasuchy to raczej długo w tym pojemniku nie poleżakują.

Składniki: 

  • 380 g mąki typ 450
  • 230 g miękkiego masła min 82% tłuszczu
  • 130 g drobnego cukru
  • duża szczypta soli
  • 1 jajko M
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Sposób wykonania:
  • Mąkę przesiewamy z solą
  • W misce robota lub ręcznie miękkie masło ucieramy z cukrem, nie na puch, tylko do połączenia składników
  • Następnie wbijamy jajko i dodajemy aromat i dalej miksujemy do dokładnego połączenia składników, nie na najwyższych obrotach, aby zbyt nie napowietrzyć masy, ciasteczka mają wyjść bez bąbelków i nierówności
  • Następnie etapami dodajemy mąkę. Miksujemy do połączenia składników, a następnie ciasto wyjmujemy na stolnicę i dokładnie wyrabiamy go ręką na gładkie i elastyczne
  • Ciasto formujemy w wałek, który dzielimy na 3 części
  • Każdą z części rozwałkowujemy na ok 5 mm i foremkami wycinamy kształty. Stolnicę można delikatnie podsypać mąką
  • Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( góra - dół ) i pieczemy je ok 10 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy w zależności od piekarnika, więc ciasteczek należy pilnować i kontrolować, kiedy zaczną się lekko rumienić. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy następną blachę z ciasteczkami. W sumie ciasteczka piekę na 3 razy ( 3 blachy ciasteczek )
  • Po lekkim przestudzeniu na blasze można ciasteczka przenieść do wystudzenia na kratkę kuchenną
  • Po wystudzeniu przechowujemy w hermetycznym pojemniku. Mogą bardzo długo leżakować.
  • Są doskonałe solo, ale idealnie nadają się też do polukrowania lukrem Royal Icing. Można je przyozdobić i powiesić na choince, ale też sprezentować komuś np walentynkowe serca.
O lukrze do dekoracji napiszę przy innej okazji. 

Komentarze

  1. Pięknie ozdobione! Myślę, że to miły akcent na okazję a nawet bez. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią zrobię takie z synkiem. Bedzie miał niezłą zabawę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz