Sernik z ananasem i kokosową pianką

 Sernik  pina colada z ananasem i kokosem 

 
Sernik z ananasem i kokosem



       Sernik z ananasem i kokosem łączy w sobie wszystkie smaki, które lubię: i kokos i ananas, a to wszystko w połączeniu ze smakowitym sernikiem na kruchym cieście. Podana ilość cukru jest minimalna, bo nie lubię zbyt słodkich ulepów. Zwolennicy bardzo słodkich ciast mogą dać nieco więcej cukru, choć jak na mój gust nie potrzeba. 

Sernik ananasowo-kokosowy


Składniki:

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej 
  • 150 g zimnego masła
  • 60 g cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
Na masę serową:
  • 1 kg twarogu na serniki ( u mnie z wiaderka )
  • 250 g serka mascarpone
  • 110 g cukru pudru
  • 2 całe jajka
  • 3 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy 35 g bez cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego
  • 2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych drobnych
  • puszka ananasów
Na piankę:
  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych drobnych
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  • Z mąki, pokrojonego na mniejsze kawałki masła, cukru, proszku i żółtek zagniatamy gładkie ciasto. Dopóki masło nie rozmięknie pod wpływem ciepła rąk idzie dość opornie, ale ostatecznie wychodzi gładziutkie, elastyczne ciasto, z którego odcinamy 1/3, wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w zamrażalniku
  • Pozostałą częścią ciasta wylepiamy spód formy ( u mnie kwadratowa forma z odpinaną obręczą 26x26 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Można odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać go w formie za pomocą małego obrotowego wałka na rączce.
  • Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i wkładamy do podpieczenia do piekarnika ( 180 stopni góra - dół ) aż ciasto leciutko się zezłoci - ok 10 - 15 minut, w zależności od piekarnika. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i nieco studzimy
  • W tym czasie zaczynamy przygotowywać ser: do miski robota dajemy  obydwa rodzaje sera, dodajemy jajka i żółtka, cukier, budyń, aromat i 2 łyżki wiórków kokosowych. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Można również ręcznie za pomocą drewnianej łyżki
  • Gdy ser jest gotowy, a podpieczone ciasto stygnie, zaczynamy ubijać 6 pozostałych białek ze szczyptą soli, a gdy białka są już dość dobrze ubite dosypujemy po woli partiami cukier puder cały czas ubijając aż uzyskamy sztywną pianę
  • Na ciasto wylewamy ser, wyrównujemy za pomocą łopatki, na serze układamy pokrojonego w kostkę ananasa z puszki/ Do ubitych białek dosypujemy 100 g drobnych wiórków i mieszamy i wykładamy kokosową piankę na ser, wyrównujemy
  • Na sam wierzch ścieramy na dużych oczkach ciasto z zamrażalnikach i wkładamy do piekarnika na ok 60 minut ( 180 stopni góra - dół )

Komentarze

  1. Świetny serniczek na niedzielę. Z ananasem jeszcze nie robiłam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie proszę wypróbować, bo jest pyszny:-)

      Usuń
  2. Kolejny pyszny sernik. :) Przy najbliższej okazji z chęcią wypróbuję.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz