Curry z indykiem

 Curry z indykiem




            Curry to danie szybkie w przygotowaniu, a bardzo smaczne i pożywne. Można samemu skomponować mieszankę przypraw, ale można się też posiłkować gotową przyprawą curry. Zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy zbyt dużo czasu albo chcemy zmęczone po pracy zminimalizować czas stania przy kuchni, a rodzinie jednak zaserwować coś smacznego. Curry w takim wypadku sprawdzi się świetnie. Orientalny smak odmieni tradycyjne polskie smaki.

Składniki:

  • ok 60 dag piersi z indyka
  • 1 czerwona papryka ( ja dałam też jedną małą żółtą słodką )
  • ok 100 g kukurydzy konserwowej
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 300 ml gęstej passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa curry
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Indyka kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawie curry ( ok 2 łyżki ) i odstawiamy ( jak jest czas ) na 1 godzinę do lodówki
  • Na patelni typu wok rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso mieszając aby kawałki obsmażyły się z każdej strony. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
  • Podsmażone mięso zalewamy passatą i mleczkiem kokosowym. Dodajemy pociętą w paski paprykę i dusimy na średnim ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdyby płyn odparowywał możemy dodać nieco wody w ramach uzupełnienia. Całość dusimy ok 30 minut
  • Po tym czasie dodajemy odsączoną kukurydzę i jeszcze chwilę gotujemy
  • Na koniec doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem
  • Podajemy np z ryżem posypane świeżą natką kolendry   

Komentarze

  1. Pysznie przyrządzony indyk, uwielbiam curry. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny, orientalny przepis. Wygląda smakowicie i na pewno niedługo spróbuję zrobić na obiad dla całej rodziny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz