Racuchy na kefirze z jabłkami

 Racuchy na kefirze z jabłkami

     Racuchy na kefirze są bardzo smaczne i co ważne szybkie w wykonaniu. Są też bardzo sycące. Dodatek jabłek sprawia, że są też delikatniejsze. Generalnie warto ten przepis wypróbować. U mnie jest w stałym repertuarze, czy jako drugie danie obiadowe, czy też jako deser.


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 400 g kefiru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2  średnie jabłka
  • cukier puder do oprószenia gotowych racuchów
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • W misce mieszamy suche składniki: mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia
  • W drugim naczyniu roztrzepujemy kefir z żółtkami
  • Jabłka obieramy i kroimy w małe kawałki
  • Białka ubijamy na sztywną pianę 
  • Suche składniki łączymy z kefirem. Mieszamy. Dodajemy jabłka. Mieszamy
  • Na koniec dodajemy pianę i jeszcze raz wszystko łączymy
  • Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia z każdej strony
  • Odsączamy na papierowym ręczniku
  • Podajemy z konfiturą lub posypane cukrem pudrem


Komentarze