Kotlet drobiowy w serowej panierce
Kotlet drobiowy to klasyka na naszych stołach. Postanowiłam nieco go urozmaicić dodając z każdej strony rozbitego mięsa plasterek sera żółtego, a potem dopiero panierowałam. Ser wtopił się w panierkę i wyszły na prawdę pyszne kotlety drobiowe, które podałam z mizerią. Będziemy na pewno powtarzać.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- kilka plasterków sera żółtego
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- słodka mielona papryka
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Pierś z kurczaka kroimy w poprzek na ok 2 centymetrowe plastry mięsa, które rozbijamy delikatnie za pomocą tłuczka
- Każdy kawałek mięsa solimy, doprawiamy pieprzem i słodką papryką w proszku
- Przygotowujemy ser żółty: Plastry sera ( ja użyłam gotowego sera w plastrach ) kroimy na kawałki, które wielkością będą odpowiadać wielkości kotleta. Musimy ich mieć dwa razy więcej niż kotletów, bo każdy kawałek mięsa okładamy serem z dwóch stron
- Tak przygotowane mięso obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w tartej bułce
- Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony
- Podajemy z ryżem bądź ziemniakami i ulubioną surówką
Komentarze
Prześlij komentarz