Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka

 Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka



    Sałatka z kapusty pekińskiej stałą się już klasyką. Przyrządza się ją na rozmaite sposoby, ale chyba najpopularniejszą jest ta z kurczakiem. Bardzo sycąca, można ją zjeść solo lub z dodatkiem pieczywa. Szybka w przygotowaniu, a bardzo smaczna. Polecam.

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • ulubiona przyprawa do kurczaka + olej do smażenia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 jajka na twardo
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 mały słoik majonezu
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
  • Kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą, smażymy na rozgrzanym oleju. Na koniec odsączamy na papierowym ręczniku
  • Kapustę pekińską drobno kroimy, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki konserwowe oraz pokrojone jajka
  • Do całości dodajemy odsączonego kurczaka
  • Wszystko delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem, mieszamy
  • Dodajemy majonez i jeszcze raz mieszamy
  • Podajemy solo lub z pieczywem

Komentarze

Prześlij komentarz