Smażona ryba z koperkiem i żółtym serem

 Smażona ryba z koperkiem i żółtym serem


         Smażona ryba to u nas najczęściej serwowane danie rybne i najbardziej lubiane. Dziś zaserwowałam rybę w wersji urozmaiconej, tz z dodatkiem koperku i żółtego sera, i taka wersja bardzo smakowała domownikom. Będę ją częściej powtarzać, bo rzeczywiście koperek dodał rybie smaku, a żółty ser jakby wtopił się w panierkę, i zdecydowanie odmienił jej smak na duży plus. Z ryb zazwyczaj przyrządzam dorsza i tak też było dziś.

Składniki: 

  • 2 dość duże płaty z dorsza
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • mały pęczek koperku
  • mąka
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • 5 plasterków sera żółtego 
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Rybę myjemy, osuszamy i dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy i doprawiamy pieprzem. Odczekujemy kilka minut
  • Płaty rybne dzielimy na kilka mniejszych części
  • Na każdą część, na środek, nakładamy ok pół łyżeczki posiekanego koperku, trochę go rozprowadzamy po powierzchni, a na niego kładziemy plasterek sera wielkością pasujący do wielkości ryby ( u mnie gotowe plastry żółtego sera dzieliłam na pół )
  • Każdy płat ryby z serem obsypujemy mąką z każdej strony, następnie maczamy w rozmąconym jajku ( trochę rozmąconego jajka starajmy się dać między rybę, a ser, wówczas ser podczas pieczenia nie będzie nam odchodził od ryby ). Na koniec rybnego kotleta obtaczamy w bułce tartej
  • Rybę smażymy na oleju na złoty kolor  z obu stron 
  • Podajemy np z frytkami i ulubioną surówką ( u mnie jabłko, marchewka, kiszona kapusta )

Komentarze