Smażona ryba z koperkiem i żółtym serem
Smażona ryba to u nas najczęściej serwowane danie rybne i najbardziej lubiane. Dziś zaserwowałam rybę w wersji urozmaiconej, tz z dodatkiem koperku i żółtego sera, i taka wersja bardzo smakowała domownikom. Będę ją częściej powtarzać, bo rzeczywiście koperek dodał rybie smaku, a żółty ser jakby wtopił się w panierkę, i zdecydowanie odmienił jej smak na duży plus. Z ryb zazwyczaj przyrządzam dorsza i tak też było dziś.
Składniki:
- 2 dość duże płaty z dorsza
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- mały pęczek koperku
- mąka
- 3 jajka
- bułka tarta
- 5 plasterków sera żółtego
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Rybę myjemy, osuszamy i dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy i doprawiamy pieprzem. Odczekujemy kilka minut
- Płaty rybne dzielimy na kilka mniejszych części
- Na każdą część, na środek, nakładamy ok pół łyżeczki posiekanego koperku, trochę go rozprowadzamy po powierzchni, a na niego kładziemy plasterek sera wielkością pasujący do wielkości ryby ( u mnie gotowe plastry żółtego sera dzieliłam na pół )
- Każdy płat ryby z serem obsypujemy mąką z każdej strony, następnie maczamy w rozmąconym jajku ( trochę rozmąconego jajka starajmy się dać między rybę, a ser, wówczas ser podczas pieczenia nie będzie nam odchodził od ryby ). Na koniec rybnego kotleta obtaczamy w bułce tartej
- Rybę smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron
- Podajemy np z frytkami i ulubioną surówką ( u mnie jabłko, marchewka, kiszona kapusta )
Komentarze
Prześlij komentarz