Tarta z mascarpone i szparagami

 Tarta z mascarpone i szparagami


       Dziś przepis na pyszną tartę na słono. Bardzo niedużo pracy, a efekt murowany. Tarta i ładnie wygląda i jest bardzo smaczna. Polecam. 

Składniki:

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • 150 g mascarpone
  • 250 g zielonych szparag
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz cayenne
  • łyżeczka pestek słonecznika i łyżeczka pestek dyni
Sposób przygotowania:
  • Ciasto rozwijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Z krótszego boku przycinamy kilka pasków ok 2 centymetrowych, żeby zrobić otoczkę wokół całego ciasta
  • Ciasto smarujemy serem mascarpone, a następnie rozbełtanym jajkiem
  • Pogrubione ciastem ranty smarujemy rozbełtanym żółtkiem
  • Na ciasto nakładamy umyte szparagi obcinając wcześniej zgrubiałe końce. Jeśli szparagi są młode nie trzeba ich obierać, w przeciwnym razie należy je obrać
  • Całość delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem cayenne
  • Na koniec całość posypujemy pestkami słonecznika i dyni
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 30 minut

Komentarze

Prześlij komentarz