Zapiekanka ziemniaczana z resztek, Zapiekanka ziemniaczana z wędliną

Zapiekanka ziemniaczana z wędliną
 Zapiekanka ziemniaczana z resztek

Zapiekanka ziemniaczana z wędliną


Zapiekane ziemniaki, ser, wędlina, papryka, cebula, pomidory

     

      Zapiekanka ziemniaczana z farszem przygotowanym z resztek wędlin pozostałych po świętach. Nikt nie lubi wyrzucać jedzenia, więc zawsze można wymyślić jakąś potrawę, w której umieścimy większość zbywających składników spożywczych zalegających na półkach naszej lodówki. A jak jeszcze wyjdzie z tego smakowita potrawa to będzie cieszyć nie tylko nasze podniebienia. Ja poświątecznie przygotowałam taką zapiekankę ze zbywającymi wędlinami: miałam kawałek szynki, trochę kiełbasy i resztkę kabanosa. Zwłaszcza ten kabanos przypadł mojemu mężowi do gustu i uznał, że jego dodanie to był bardzo dobry pomysł. Do tego wszystkiego cebula, papryka i dwa zmiękłe pomidory, które już na kanapki by się nie nadawały. Wyszło na prawdę dobre danie, które zapewne będziemy powtarzać, nie koniecznie czekając aż coś znowu w lodówce będzie zbywać.  Moje naczynie do zapiekania miało 23 cm średnicy.

Ziemniaki zapieczone z serem




Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • ok 100 g żółtego sera
  • 150 g szynki w kawałku
  • 200 g kiełbasy
  • laska kabanosa
  • 2 cebule
  • 1 duża papryka
  • 2 duże, miękkie pomidory
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku, majeranek
Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości lub przekrojone na połówki w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy
  • Cebule kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju delikatnie je soląc
  • Do cebuli, gdy zmięknie, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę i dalej dusimy przez kilka minut
  • Do warzyw dodajemy pokrojone i pozbawione skórki pomidory. Dusimy kolejne kilka minut
  • Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną drobno kiełbasę, szynkę i kabanos
  • Następnie wędliny łączymy razem z warzywami i chwilę razem podgrzewamy doprawiając ewentualnie solą, pieprzem i słodką papryką
  • Żaroodporne naczynie ( u mnie o średnicy 23 cm ) smarujemy olejem. Sód wykładamy pokrojonymi w krążki ziemniakami. Na nie wykładamy wędlinę z warzywami. A na wierzch znów nakładamy pokrojone w krążki ziemniaki
  • Całość posypujemy startym żółtym serem. Ser oprószamy słodką papryką w proszku i majerankiem
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut aż ser się nieco zarumieni



Komentarze