Chorwackie cevapcici z grilla

 Chorwackie cevapcici z grilla






        Cevapcici to pyszne grillowane mielone mięso rozpowszechnione na Bałkanach w różnych wersjach lokalnych. U nas w Polsce najczęściej kojarzy się je z Chorwacją, choć cevapcici jest znane na całych Bałkanach. Istotą tej potrawy jest mielone mięso , a dokładnie kilka rodzajów mielonego mięsa, z których wyrabia się te podłużne kotleciki w formie wałeczków. Najczęściej jest to wołowina pomieszana z baraniną, jagnięciną i wieprzowiną. Odpowiednio doprawione smaży się lub piecze na grillu, a podaje się je z sosem tzatziki czy też ajvarem. Do tego prosta sałatka z pomidorów i cebuli, pieczone ziemniaki czy też chlebek pita dopełniają całości. W polskich warunkach trudno o jagnięcinę czy baraninę, więc najczęściej mieszam mięso wołowe z wieprzowym. Można też użyć cielęciny. 

Składniki:

  • 400 g mięsa wołowego
  • 200 g mięsa wieprzowego
  • 1  cebula biała
  • 1  cebula czerwona
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • ok 1 łyżki papryki w proszku ( słodkiej lub ostrej )
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
  • Mięso mielimy
  • Dodajemy do niego drobniutko posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek
  • Dodajemy oliwę i musztardę oraz przyprawy: sól, pieprz i paprykę
  • Wszystko dokładnie wyrabiamy 
  • Formujemy wałeczki o długości ok 8-10 cm. Możemy nabić je na szpadki do szaszłyków, ale niekoniecznie. Na grillu lepiej się je obraca, gdy są na drewnianych patyczkach
  • Smażymy na patelni grillowej bądź na grillu z każdej strony do zrumienienia
  • Podajemy z sosem tzatziki lub ajvarem

Komentarze