Chorwackie cevapcici z grilla
Cevapcici to pyszne grillowane mielone mięso rozpowszechnione na Bałkanach w różnych wersjach lokalnych. U nas w Polsce najczęściej kojarzy się je z Chorwacją, choć cevapcici jest znane na całych Bałkanach. Istotą tej potrawy jest mielone mięso , a dokładnie kilka rodzajów mielonego mięsa, z których wyrabia się te podłużne kotleciki w formie wałeczków. Najczęściej jest to wołowina pomieszana z baraniną, jagnięciną i wieprzowiną. Odpowiednio doprawione smaży się lub piecze na grillu, a podaje się je z sosem tzatziki czy też ajvarem. Do tego prosta sałatka z pomidorów i cebuli, pieczone ziemniaki czy też chlebek pita dopełniają całości. W polskich warunkach trudno o jagnięcinę czy baraninę, więc najczęściej mieszam mięso wołowe z wieprzowym. Można też użyć cielęciny.
Składniki:
- 400 g mięsa wołowego
- 200 g mięsa wieprzowego
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka ostrej musztardy
- ok 1 łyżki papryki w proszku ( słodkiej lub ostrej )
- sól, pieprz do smaku
- Mięso mielimy
- Dodajemy do niego drobniutko posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek
- Dodajemy oliwę i musztardę oraz przyprawy: sól, pieprz i paprykę
- Wszystko dokładnie wyrabiamy
- Formujemy wałeczki o długości ok 8-10 cm. Możemy nabić je na szpadki do szaszłyków, ale niekoniecznie. Na grillu lepiej się je obraca, gdy są na drewnianych patyczkach
- Smażymy na patelni grillowej bądź na grillu z każdej strony do zrumienienia
- Podajemy z sosem tzatziki lub ajvarem
Komentarze
Prześlij komentarz