Krążki cukinii w serowej panierce
Panierowane krążki cukinii wzbogaciłam dodaniem plasterka sera żółtego pod zwykłą panierkę. Zwykłe panierowane krążki cukinii są pyszne, a z serem jeszcze smaczniejsze. Cukinię podałam jako dodatek do obiadu, ale czasem smażę ją po prostu jako przekąskę, bo wszystkim domownikom bardzo smakuje.
Składniki:
- 1 młoda cukinia
- 2 jajka
- sól, pieprz
- kilka łyżek mąki
- kilka łyżek bułki tartej
- kilka plasterków sera żółtego
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Cukinię myjemy, osuszamy, obcinamy końcówki i kroimy na plasterki ( 6-7 mm )
- Plasterki oprószamy solą, chwilę odczekujemy, aby puściły nieco soku, wówczas ser łatwiej przylgnie do cukinii
- Rozbijamy jajka, delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem. Dokładnie roztrzepujemy
- Z plastrów sera wycinamy ( ja za pomocą foremki do ciasteczek, ale można za pomocą np kieliszka ) kółeczka odpowiadające wielkością krążkom cukinii. Ja dawałam ser z jednej strony cukinii, ale można też obłożyć cukinię serem z dwóch stron
- Na każdy krążek nakładamy ser, a następnie obtaczamy ze wszystkich stron w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce
- Smażymy na dość dużej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony
- Odsączamy na ręczniku papierowym
- Podajemy jako przekąskę lub jako dodatek do dań głównych
Komentarze
Prześlij komentarz