Szybkie ciasto bananowe z borówkami

 Szybkie ciasto bananowe z borówkami

    

  Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść przejrzałych bananów? Zrób to ciasto. Zużyjesz banany, które za chwilę nadawałyby się do kosza, a rodzinie sprawisz przyjemność. Dodatkowo, aby uniknąć cukru dodaj suszonych daktyli i otrzymasz słodkie ciasto bez dodawania cukru. Ktoś woli ciasta słodsze może dodać  2 łyżki cukru.

Składniki:

  • 260 g mąki pszennej
  • 3  mocno dojrzałe banany
  • 130 g suszonych daktyli
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2 garście borówek amerykańskich
  • opcjonalnie : 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:

  • Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok pół godziny. Po tym czasie z daktyli odlewamy wodę i odciskamy je
  • Mąkę mieszamy z sodą i ewentualnie cukrem
  • W drugiej misce mieszamy rozgniecione widelcem banany z  jajkiem, olejem i rozgniecionymi daktylami
  • Do mokrej masy dodajemy mąkę i szybko, ale dokładnie mieszamy
  • Na koniec dodajemy borówki i jeszcze raz delikatnie mieszamy
  • Ciasto przekładamy do keksówki o rozmiarze 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 60 minut
  • Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, a po lekkim przestudzeniu chwytając za papier do pieczenia  także z formy ( delikatnie ) i studzimy. Kroimy po całkowitym wystudzeniu

Komentarze