Tiramisu w pucharkach

 Tiramisu w pucharkach


          Któż nie zna i nie lubi tiramisu?! Czy to klasyczne w formie ciasta czy też w formie deseru w pucharkach - niezmiennie cieszy nasze podniebienie swym jedynym w swoim rodzaju smakiem. Dziś podam przepis na klasyczne tiramisu, ale w pucharkach. Wersja bez jajek, bo jakoś do jedzenia surowego jajka nie mam przekonania. Ten włoski deser dziś w wersji klasycznej można też przyrządzić z owocami. 

Składniki:( na 4 pucharki )

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • opcjonalnie śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 12 podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej +2  łyżki amaretto
Sposób przygotowania:
  • Śmietankę i serek mascarpone ( schłodzone ) ubijamy w robocie kuchennym dodając 2 łyżki cukru pudru i ewentualnie śmietan fix ( można pominąć ) aż do uzyskania puszystego kremu
  • Zaparzamy kawę i dodajemy do niej amaretto. Studzimy. Jeśli deser będzie też dla dzieci to pomijamy amaretto
  • Biszkopty na krótko zanurzamy w kawie, a następnie dzielimy je na dwa - trzy kawałki i umieszczamy na dnie pucharka ( w sumie na jedną warstwę wykorzystałam 1,5 biszkopta. Można dać więcej jeśli mamy szerszy pucharek )
  • Na biszkopty wykładamy warstwę kremu  ( ja za pomocą rękawa cukierniczego i tylki )i obsypujemy go warstwą kakao
  • Na to znów wykładamy namoczone w kawie biszkopty, masę z serka mascarpone i obsypujemy kakao
  • Wkładamy do lodówki na min 2-3 godziny

Komentarze