Truskawkowe tiramisu

 Truskawkowe tiramisu



     Deser dla małych i dużych, smaczny i efektowny. Truskawkowe tiramisu to wiosenna odsłona tradycyjnego włoskiego tiramisu. U mnie wersja bezjajeczna. Zamiast kawy i amaretto  duża ilość musu truskawkowego. 

Składniki: ( na 4 średnie pucharki )

  • 250 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 250 g serka mascarpone12 podłużnych biszkoptów 
  • ok 400 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie śmietan - fix
Sposób przygotowania:
  • Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i miksujemy na mus np przy pomocy blendera ręcznego
  • Do miski robota wlewamy schłodzoną śmietankę, dajemy mascarpone, cukier puder i ewentualnie śmietan-fix. Wszystko ubijamy na jednolity, puszysty krem
  • Na dno pucharków wkładamy połamane na mniejsze kawałki biszkopty ( u mnie półtora sztuki )
  • Biszkopty przykrywamy warstwą kremu mascarpone ( ja użyłam rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki )
  • Na krem wylewamy po ok 3 łyżki musu truskawkowego
  • Na mus dajemy znów połamane biszkopty ( 1,5 sztuki ), potem krem i na wierzch mus
  • Dowolnie przystrajamy górę deseru
  • Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny

Komentarze