Truskawkowe tiramisu
Deser dla małych i dużych, smaczny i efektowny. Truskawkowe tiramisu to wiosenna odsłona tradycyjnego włoskiego tiramisu. U mnie wersja bezjajeczna. Zamiast kawy i amaretto duża ilość musu truskawkowego.
Składniki: ( na 4 średnie pucharki )
- 250 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 250 g serka mascarpone12 podłużnych biszkoptów
- ok 400 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie śmietan - fix
Sposób przygotowania:
- Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i miksujemy na mus np przy pomocy blendera ręcznego
- Do miski robota wlewamy schłodzoną śmietankę, dajemy mascarpone, cukier puder i ewentualnie śmietan-fix. Wszystko ubijamy na jednolity, puszysty krem
- Na dno pucharków wkładamy połamane na mniejsze kawałki biszkopty ( u mnie półtora sztuki )
- Biszkopty przykrywamy warstwą kremu mascarpone ( ja użyłam rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki )
- Na krem wylewamy po ok 3 łyżki musu truskawkowego
- Na mus dajemy znów połamane biszkopty ( 1,5 sztuki ), potem krem i na wierzch mus
- Dowolnie przystrajamy górę deseru
- Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny
Komentarze
Prześlij komentarz