Zupa pieczarkowa z młodymi ziemniakami

 Zupa pieczarkowa z młodymi ziemniakami


       Dziś wersja zupy pieczarkowej z młodymi ziemniakami. Szybka w przygotowaniu, a smakuje i młodym i starszym. Do zupy pieczarkowej obowiązkowo dużo siekanej natki pietruszki. 

Składniki na zupę pieczarkową:

  • ok 12 dość dużych pieczarek
  • 1 młoda marchewka
  • 1 łyżeczka przyprawy  ( kupuję w sklepie ze zdrową żywnością przyprawę składającą się ze sproszkowanych suszonych warzyw, ziół i przypraw - jest doskonała )
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 duże młode ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
  • Pieczarki obieramy i kroimy w mniejsze półplasterki
  • Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim pieczarki, aż lekko puszczą soki. Lekko je solimy
  • W garnku zagotowujemy ok 2 litry wody
  • Do gotującej się wody wrzucamy pokrojoną marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy przyprawę.  Gotujemy ok 10 minut, aż warzywa zmiękną
  • Po tym czasie do gotującej się zupy dodajemy pieczarki i gotujemy jeszcze wszystko razem ok 5 minut
  • Zupę doprawiamy solą i pieprzem
  • Na koniec zupę zabielamy śmietaną
  • Na talerzu zupę pieczarkową obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki

Komentarze

Prześlij komentarz