Gulasz z mielonego mięsa

 Gulasz z mielonego mięsa



     Gulasz z mielonego mięsa powstał całkiem przypadkiem, bo zwyczajnie nie chciało mi się kroić mięsa, a maszynka do mięsa była w użyciu i tak sobie pomyślałam, że może by jakoś obejść to krojenie w drobną kostkę. I tak powstał pomysł na gulasz z mielonego mięsa. Będziemy powtarzać, bo wyszło bardzo smaczne danie.

Składniki:

  • 1300 g mięsa wieprzowego ( u mnie pół na pół biodrówka i łopatka )
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • 2- 3 łyżki mąki
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka naturalnej jarzynki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia mięsa
Sposób przygotowania:
  • Mięso mielimy
  • Cebulę drobno kroimy
  • Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy na nim mięso z cebulą delikatnie je soląc, aż do odparowania płynu i lekkiego zrumienienia
  • W garnku zagotowujemy ok 1,5 litra wody z zielem angielskim i liśćmi laurowymi i przekładamy do niej podsmażone mięso. Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę paprykę i gotujemy kolejne 10 minut. Gdyby gulasz był zbyt gęsty dolewamy nieco wody
  • Po tym czasie gulasz doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i dodajemy przecier. Chwilę gotujemy
  • Mąkę mieszamy z zimną wodą ( ok 1/3 szklanki ) i wlewamy do gulaszu mieszając go. Całość zagotowujemy
  • Podajemy do makaronu lub klusek


Komentarze