Gulasz z mielonego mięsa
Gulasz z mielonego mięsa powstał całkiem przypadkiem, bo zwyczajnie nie chciało mi się kroić mięsa, a maszynka do mięsa była w użyciu i tak sobie pomyślałam, że może by jakoś obejść to krojenie w drobną kostkę. I tak powstał pomysł na gulasz z mielonego mięsa. Będziemy powtarzać, bo wyszło bardzo smaczne danie.
Składniki:
- 1300 g mięsa wieprzowego ( u mnie pół na pół biodrówka i łopatka )
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
- 2- 3 łyżki mąki
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka naturalnej jarzynki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- olej do smażenia mięsa
Sposób przygotowania:
- Mięso mielimy
- Cebulę drobno kroimy
- Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy na nim mięso z cebulą delikatnie je soląc, aż do odparowania płynu i lekkiego zrumienienia
- W garnku zagotowujemy ok 1,5 litra wody z zielem angielskim i liśćmi laurowymi i przekładamy do niej podsmażone mięso. Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę paprykę i gotujemy kolejne 10 minut. Gdyby gulasz był zbyt gęsty dolewamy nieco wody
- Po tym czasie gulasz doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i dodajemy przecier. Chwilę gotujemy
- Mąkę mieszamy z zimną wodą ( ok 1/3 szklanki ) i wlewamy do gulaszu mieszając go. Całość zagotowujemy
- Podajemy do makaronu lub klusek
Komentarze
Prześlij komentarz