Naleśniki z serem i truskawkami
Naleśniki z serem i truskawkami |
Pyszne naleśniki z serem i truskawkami: na obiad, na kolację, a może na deser, a i na śniadanie będą ok. U mnie naleśniki "schodzą" w oka mgnieniu. Czym bym je nie wypełniła to nikogo nie trzeba zapraszać do ich zjedzenia. Zaraz się zlatuje gromadka chętnych do spałaszowania. Sezon truskawkowy trwa, więc naleśniki z serem i truskawkami są już u nas tradycją w czerwcu. Na pewno je jeszcze powtórzę w tym sezonie.
Składniki:
Na ciasto naleśnikowe: ( ok 15 placków naleśnikowych )
- 250 ml ( szklanka ) mleka
- 250 ml wody mineralnej ( ja daję lekko gazowaną )
- 2 jajka
- 200g mąki pszennej + ewentualnie 2 łyżki
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- kilka kropli aromatu waniliowego
- ok 250 g truskawek
Dodatkowo: cukier puder do oprószenia gotowych naleśników + truskawki do dekoracji, masło klarowane do smażenia naleśników
Sposób przygotowania:
- Z ww składników przyrządzamy ciasto i smażymy cienkie placki naleśnikowe
- Ser mielimy , dodajemy 2 żółtka, cukier i aromat. Wszystko dokładnie ucieramy
- Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na pół, a jeśli są małe zostawiamy w całości
- Na każdym naleśniku rozsmarowujemy warstwę sera
- Na jednej strony naleśnika układamy truskawki jedna za drugą i zwijamy naleśnik w rulonik
- Na dużej patelni ( u mnie od razu na dwóch ) rozgrzewamy masło klarowane i układamy na nich naleśniki. Smażymy z dwóch stron na wolnym ogniu do delikatnego zezłocenia
- Podajemy obsypane cukrem pudrem
Wskazówki:
- Z tej ilości twarogu wychodzi ok 9-10 naleśników, więc jeśli potrzebujemy więcej naleśników to musimy zużyć 750 g sera i dodać 3 jajka i jeszcze dodatkową ilość cukru
- Ja pozostałe naleśniki smaruję jakimś dżemem, który akurat mam pod ręką i też podgrzewam na patelni i wychodzą też bardzo smaczne
- Dodając olej do ciasta naleśnikowego i mając specjalną patelnię do smażenia naleśników teoretycznie nie powinniśmy już smarować patelni tłuszczem przed wylaniem ciasta . U mnie tak jest, naleśnik odchodzi od patelni sam, ale nie dysponując specjalną patelnią z odpowiednią powłoką może być konieczne smarowanie patelni tłuszczem przed każdorazowym wylaniem ciasta na naleśnika
Pomysłowo układasz truskawki na naleśniku. Dzięki za zdjęcie.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo:-)
Usuń