Naleśniki z serem i truskawkami

 Naleśniki z serem i truskawkami


Naleśniki z serem i truskawkami

       Pyszne naleśniki z serem i truskawkami: na obiad, na kolację, a może na deser, a i na śniadanie będą ok. U mnie naleśniki "schodzą" w oka mgnieniu. Czym bym je nie wypełniła to nikogo nie trzeba zapraszać do ich zjedzenia. Zaraz się zlatuje gromadka chętnych do spałaszowania. Sezon truskawkowy trwa, więc naleśniki z serem i truskawkami są już u nas tradycją w czerwcu. Na pewno je jeszcze powtórzę w tym sezonie.

Składniki:

Na ciasto naleśnikowe: ( ok 15 placków naleśnikowych )

  • 250 ml  ( szklanka ) mleka
  • 250 ml wody mineralnej ( ja daję lekko gazowaną )
  • 2 jajka
  • 200g mąki pszennej + ewentualnie 2 łyżki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
Na farsz:
  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • ok 250 g truskawek
Dodatkowo: cukier puder do oprószenia gotowych naleśników + truskawki do dekoracji, masło klarowane do smażenia naleśników

Sposób przygotowania:
  • Z ww składników przyrządzamy ciasto i smażymy cienkie placki naleśnikowe
  • Ser mielimy , dodajemy 2 żółtka, cukier i aromat. Wszystko dokładnie ucieramy
  • Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na pół, a jeśli są małe zostawiamy w całości
  • Na każdym naleśniku rozsmarowujemy  warstwę sera
  • Na jednej strony naleśnika układamy truskawki jedna za drugą i zwijamy naleśnik w rulonik
  • Na dużej patelni ( u mnie od razu na dwóch ) rozgrzewamy masło klarowane i układamy na nich naleśniki. Smażymy z dwóch stron na wolnym ogniu do delikatnego zezłocenia
  • Podajemy obsypane cukrem pudrem 
Wskazówki: 
  • Z tej ilości twarogu wychodzi ok 9-10 naleśników, więc jeśli potrzebujemy więcej naleśników to musimy zużyć 750 g sera i dodać 3 jajka i jeszcze dodatkową ilość cukru
  • Ja pozostałe naleśniki smaruję jakimś dżemem, który akurat mam pod ręką i też podgrzewam na patelni i wychodzą też bardzo smaczne 
  • Dodając olej do ciasta naleśnikowego i mając specjalną patelnię do smażenia naleśników teoretycznie nie powinniśmy już smarować patelni tłuszczem przed wylaniem ciasta . U mnie tak jest, naleśnik odchodzi od patelni sam, ale nie dysponując specjalną patelnią z odpowiednią powłoką może być konieczne smarowanie patelni tłuszczem przed każdorazowym wylaniem ciasta na naleśnika


Komentarze

Prześlij komentarz