Panna cotta z sosem truskawkowym

 Panna cotta z sosem truskawkowym

 





     Panna cotta to pyszny, subtelny w swoim smaku deser pochodzący z Włoch, choć podobnie jak tiramisu, znany i ceniony na całym świecie. Panna cotta w dosłownym tłumaczeniu brzmi dość trywialnie. To po prostu gotowana śmietana. Zdecydowanie lepiej brzmi włoski odpowiednik panna cotta. Jak nazwa wskazuje ten deser to nic innego jak gotowana śmietana delikatnie wzbogacona wanilią (w wersji szybszej ekstraktem waniliowym bądź cukrem z wanilią ). Panna cottę podaje się zazwyczaj z sosami owocowymi, a chyba najbardziej znaną wersją jest panna cotta z sosem truskawkowym lub malinowym, choć można ją też podać z innymi sosami owocowymi, karmelem czy kremami czekoladowymi lub z nutelli. Wszystko zależy od naszej kreatywności. Jednak podstawa tego deseru to zawsze gotowana słodka śmietanka 30& lub 36%. 

Składniki: ( na 3-4 porcje )

  • 500 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru ( u mnie puder )
  • 1-2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii 
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny 
  • 3-4 łyżki przegotowanej wody
  • ok 300 g truskawek
  • 1-2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
  • Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami przegotowanej ciepłej wody i zostawiamy do napęcznienia żelatyny
  • Śmietankę wlewamy do niewielkiego rondelka, dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Zagotowujemy i gotujemy na niewielkim ogniu ok 5 minut często mieszając i uważając, aby śmietanka nie wykipiała
  • Po 5 minutach rondelek zdejmujemy z palnika, dodajemy do śmietanki żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści
  • Następnie śmietankę przelewamy do małych naczyniek o okrągłym kształcie ( ja wykorzystuję do tego okrągłe filiżanki do herbaty ), pozostawiamy do ostygnięcia, a po wystygnięciu wkładamy na ok 3 godziny do lodówki do pełnego stężenia
  • Przed podaniem panna cotty przygotowujemy sos z truskawek: truskawki miksujemy z miodem na gładki sos
  • Z lodówki wyjmujemy naczynia z deserem, wstawiamy je po kolei do gorącej wody, ale tylko na chwilkę. Gdy przetrzymamy zbyt długo śmietanka przy ściankach naczynia się rozpuści i panna cotta przełożona na talerzyk będzie pływać w płynnej śmietance
  • Po wyjęciu z wody naczynie obcieramy z wody, a następnie zakrywamy go talerzykiem, na którym będziemy serwować deser. Talerz z naczyniem odwracamy do góry dnem, tak aby deser wyskoczył z naczynia na talerz
  • Panna cottę polewamy obficie sosem truskawkowym i dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami melisy lub mięty

Komentarze