Placki z cukinii i pieczarek

Placki z cukinii i pieczarek

        Placki z cukinii z dodatkiem pieczarek to pyszne danie, które znika w oka mgnieniu. Najlepiej podać je z sosem tzatziki lub nawet z samym jogurtem. Oczywiście mogą być też do gulaszu lub innego sosu na ciepło. U mnie dziś z racji pośpiechu tylko z jogurtem naturalnym. Smakowicie i co ważne danie szybkie w przygotowaniu. Placki wychodzą mięciutkie i bardzo aromatyczne dzięki pieczarkom i czosnkowi.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 6 średnich pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Cukinię ścieramy na dużych oczkach. Lekko solimy, mieszamy i pozostawiamy na ok 15 minut, żeby puściła sok
  • Po 15 minutach cukinię dość dokładnie odciskamy z soku. Ścieramy na dużych oczkach obrane pieczarki. Przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodajemy posiekany koperek
  • Do warzyw dodajemy jajka i mąkę
  • Doprawiamy pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placuszki na złoty kolor z każdej strony
  • Podajemy z jogurtem naturalnym, sosem tzatziki, sosem mięsnym lub innym ulubionym

Komentarze