Ptasie mleczko w pucharkach - na serkach homogenizowanych

 Ptasie mleczko w pucharkach - na serkach homogenizowanych 




       Ptasie mleczko pamiętam z dzieciństwa, ale wtedy chyba się go robiło na mleku skondensowanym. Będę musiała kiedyś wrócić do tej wersji. Teraz robię go zazwyczaj na serkach homogenizowanych albo na słodkiej  śmietanie. To deser, który możemy przyrządzić w sezonie truskawkowym, ale i zimą, gdzie świeże truskawki możemy zastąpić pysznym musem z dodatkiem galaretki

Składniki: ( na 4 pucharki : dwa większe i dwa mniejsze )

  • 3 galaretki o smaku truskawkowym
  • 2 serki homogenizowane waniliowe, każdy po 150 g
  • truskawki
Sposób wykonania:
  • Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia
  • Gdy galaretka przestygnie w drugim naczyniu rozpuszczamy pozostałą trzecią galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Studzimy
  • Gdy galaretka, którą przygotowywaliśmy jako pierwszą staje się gęstsza wlewamy ją do misy robota. Dodajemy do niej serki i ubijamy końcówką do ubijania śmietany, aż masa nabierze powietrza
  • Pod wpływem zimnego serka galaretka może szybko gęstnieć, więc po zakończonym ubijaniu szybko przekładamy masę do przygotowanych wcześniej pucharków. Układamy na niej umyte niewielkie truskawki. Wstawiamy do lodówki
  • Gdy trzecia galaretka zaczyna tężeć zalewamy nią warstwę ptasiego mleczka z truskawkami i ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia deseru

Komentarze