Klasyczna sałatka jarzynowa




    Znana i lubiana sałatka, klasyka na polskim stole. Proste składniki, a tyle smaku. Mówi się : sałatka jarzynowa i wszyscy wiedzą, że chodzi o gotowane warzywa połączone z jajkiem, ogórkiem i majonezem. Ale nietrudno też stwierdzić, że taka sałatka w każdym niemalże domu smakuje inaczej, każdy ma jakiś własny sposób, dodaje coś, czego gdzie indziej się nie dodaje itd. Myślę, że tajemnicą dobrej sałatki jarzynowej są też proporcje składników. Ogórki kiszone powinny być oczywiście domowe, bo sklepowe nie smakują tak, jak te własnej produkcji. 

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 jajka
  • 4 - 5 ogórki kiszone ( średnie )
  •  mała puszka groszku konserwowego
  • 1/3 jabłka
  • sól
  • pieprz
  • majonez

Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy w osolonej wodzie. Warzyw trzeba pilnować i stopniowo wyciągać te, które są już ugotowane
  • Warzywa po ugotowaniu i wystudzeniu kroimy w drobną kosteczkę
  • Drobno kroimy też jajka ugotowane na twardo, ogórki kiszone i jabłko
  • Dodajemy  małą puszkę groszku konserwowego
  • Wszystko mieszamy, dodajemy szczyptę pieprzu i ewentualnie dosalamy
  • Dodajemy majonez, delikatnie mieszamy
  • Serwujemy z chlebem i wędliną


Komentarze