Sałatka obiadowa z kapusty pekińskiej i papryki

 Sałatka obiadowa z kapusty pekińskiej i papryki



      Sałatka z kapusty pekińskiej to szybki, zdrowy i pyszny dodatek do obiadu. Składniki można modyfikować wg własnego uznania. U mnie dziś z dużą ilością czerwonej papryki.

Składniki:

  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duży ogórek gruntowy
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 250 g gęstego jogurtu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
  • Kapustę  szatkujemy
  • Paprykę drobno kroimy
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach
  • Podobnie ogórka ( razem ze skórką )
  • Koperek siekamy
  • Jogurt mieszamy z musztardą
  • Sałatkę solimy i doprawiamy pieprzem oraz łączymy z jogurtem bezpośrednio przed podaniem, jeśli zależy nam, aby warzywa zachowały chrupkość. Jeśli chcemy, aby warzywa straciły jędrność doprawiamy sałatkę wcześniej

Komentarze