Sernik na zimno ze słoika z musem truskawkowym

 Sernik na zimno z musem truskawkowym 

ze słoiczka









      Pyszny sernik na zimno z pucharku lub ze słoiczka deserowego. Polecam dla wielbicieli deserów. Na dnie pokruszone ciasteczka. Na nich warstwa pysznego serka, a całość polana pysznym musem truskawkowym. Palce lizać! Z podanej ilości składników wyszło mi 7 słoiczków o pojemności 300 ml

Składniki:

  • ciasteczka owsiane ( ja na dno każdego słoiczka kruszyłam ok 1,5 ciasteczka )
  • 250 g serka mascarpone 
  • 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix ( opcjonalnie )
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • 400 g truskawek
Sposób przygotowania:
  • Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia 
  • Umyte i wyszypułkowane truskawki miksujemy blenderem
  • Na dno pucharków/ słoiczków kruszymy 1-2 ciasteczka owsiane
  • Do miski robota kuchennego wlewamy śmietankę, dodajemy łyżeczkę cukru pudru i miksujemy do uzyskania puszystej masy, wówczas dodajemy serek mascarpone i serek homogenizowany i opcjonalnie śmietan-fix. Dalej miksujemy, początkowo na niskich obrotach, a gdy składniki się połączą na wyższych do całkowitego połączenia składników
  • Serek przekładamy do pucharków za pomocą łyżki lub za pomocą rękawa cukierniczego
  • Tężejącą galaretkę mieszamy z musem truskawkowym i wlewamy na wierz każdego pucharka
  • Słoiczki wkładamy do lodówki do schłodzenia i zastygnięcia musu
  • Przed podaniem dowolnie ozdabiamy

Komentarze