Sernik na zimno z musem truskawkowym
ze słoiczka
Pyszny sernik na zimno z pucharku lub ze słoiczka deserowego. Polecam dla wielbicieli deserów. Na dnie pokruszone ciasteczka. Na nich warstwa pysznego serka, a całość polana pysznym musem truskawkowym. Palce lizać! Z podanej ilości składników wyszło mi 7 słoiczków o pojemności 300 ml
Składniki:
- ciasteczka owsiane ( ja na dno każdego słoiczka kruszyłam ok 1,5 ciasteczka )
- 250 g serka mascarpone
- 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 300 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 śmietan-fix ( opcjonalnie )
- 1 galaretka truskawkowa
- 400 g truskawek
Sposób przygotowania:
- Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia
- Umyte i wyszypułkowane truskawki miksujemy blenderem
- Na dno pucharków/ słoiczków kruszymy 1-2 ciasteczka owsiane
- Do miski robota kuchennego wlewamy śmietankę, dodajemy łyżeczkę cukru pudru i miksujemy do uzyskania puszystej masy, wówczas dodajemy serek mascarpone i serek homogenizowany i opcjonalnie śmietan-fix. Dalej miksujemy, początkowo na niskich obrotach, a gdy składniki się połączą na wyższych do całkowitego połączenia składników
- Serek przekładamy do pucharków za pomocą łyżki lub za pomocą rękawa cukierniczego
- Tężejącą galaretkę mieszamy z musem truskawkowym i wlewamy na wierz każdego pucharka
- Słoiczki wkładamy do lodówki do schłodzenia i zastygnięcia musu
- Przed podaniem dowolnie ozdabiamy
Komentarze
Prześlij komentarz