Surówka z młodej kapusty

 Surówka z młodej kapusty



     Dziś przedstawiam przepis na klasyczną surówkę z młodej kapusty, idealną do dań obiadowych, ale też do grilla. Minimum składników, maksimum smaku. Smakuje doskonale.

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty ( ok 500 g )
  • 2-3 młode marchewki ( ok 200 g )
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:

  • Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, zostawiamy zwartą główkę, którą kroimy na ćwiartki i dość drobno szatkujemy
  • Na tarełku na dużych oczkach ścieramy marchewkę
  • Koperek siekamy i dodajemy do warzyw
  • Całość skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą z oliwek
  • Solimy i doprawiamy pieprzem
  • Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na min pół godziny do lodówki, aby składniki się "przegryzły"

Komentarze