Kompot z agrestu na zimę

 Kompot z agrestu na zimę


     Kompot z agrestu to doskonały i szybki w wykonaniu sposób na przechowanie tego zdrowego owocu na dłużej. W zimie możemy wykorzystać lekko kwaskowaty kompot  po rozcieńczeniu jako doskonały napój do obiadu, a owoce np do ciasta.

Składniki:

  • dowolna ilość agrestu
  • na 1 kg owoców 20 dag cukru
  • na 1 kg owoców jakieś 600 - 700 ml wody
Sposób wykonania:
  • Dojrzały, twardy agrest pozbawiamy szypułek, odrzucamy owoce uszkodzone i dokładnie płukamy
  • Do wyparzonych słoików nakładamy agrest ( prawie do pełna )
  • Robimy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem
  • Agrest w słoikach zalewamy wrzącą zalewą i zakręcamy wyparzonymi zakrętkami
  • W garnku podgrzewamy wodę, na dno wkładamy ściereczkę, układamy na niej słoiczki ( nie powinny się stykać ). Woda w garnku powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury słoiczków 
  • Pasteryzujemy ok 15-20 minut w zależności od wielkości słoików od momentu zagotowania wody. Po zagotowaniu płomień skręcamy na minimalny
  • Po pasteryzacji słoiczki wyciągamy z wody, ustawiamy na kocu i okręcamy nim. Pozostawiamy do wystudzenia

Komentarze