Pieczony kalafior
Pieczony kalafior to pyszna przekąska albo smakowity dodatek do dania głównego. Mnie smakuje zdecydowanie bardziej niż kalafior gotowany. Dlatego od czasu do czasu, w sezonie, przygotowuję takie danie kalafiorowe. Wszyscy są zadowoleni.
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 8 łyżek oleju
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
Sposób przygotowania:
- Z kalafiora odkrawamy zielone liście i myjemy go pod bieżącą wodą. Pozostawiamy do ocieknięcia, po czym dzielimy na różyczki
- Olej łączymy z przyprawami i solą. Mieszamy, a następnie za pomocą silikonowego pędzelka nanosimy go cienko na kawałki kalafiora. Kalafior układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Blaszkę z kalafiorem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy w nim kalafiora ok 40-45 minut, aż kalafior zmięknie
Komentarze
Prześlij komentarz