Pieczony kalafior

 Pieczony kalafior


     Pieczony kalafior to pyszna przekąska albo smakowity dodatek do dania głównego. Mnie smakuje zdecydowanie bardziej niż kalafior gotowany. Dlatego od czasu do czasu, w sezonie, przygotowuję takie danie kalafiorowe. Wszyscy są zadowoleni. 


Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 8 łyżek oleju 
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
Sposób przygotowania:
  • Z kalafiora odkrawamy zielone liście i myjemy go pod bieżącą wodą. Pozostawiamy do ocieknięcia, po czym dzielimy na różyczki
  • Olej łączymy z przyprawami i solą. Mieszamy, a następnie za pomocą silikonowego pędzelka nanosimy go cienko na kawałki kalafiora. Kalafior układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Blaszkę z kalafiorem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy w nim kalafiora ok 40-45 minut, aż kalafior zmięknie

Komentarze