Sałatka caprese z włoskimi dodatkami

 Sałatka caprese z włoskimi dodatkami

włoska sałatka

proste składniki

szybka sałatka

sałatka po włosku




     Sałatka caprese to jedna z popularniejszych włoskich sałatek. Nie ma się co dziwić, mimo swej prostoty zachwyca smakiem i przyciąga wzrok kolorami włoskiej flagi. Pyszna, delikatna mozzarella, świeży, soczysty i pachnący pomidor, a do tego aromatyczne świeże listki bazylii. Proste włoskie przyprawy: oliwa i ocet balsamiczny, do tego świeżo zmielony pieprz. Można też przyrządzić bazyliowe pesto i polać nim sałatkę. Moja wersja nieco wzbogacona o inne włoskie smaki, Są tu oliwki, salami, szynka prosciutto, ser gorgonzola, ciabatta zapieczona z czosnkiem, suszone pomidory ... . Wszystko  ... palce lizać!

Składniki: 

  • 1 kula mozzarelli
  • 1 duży pomidor
  • kilka małych kuleczek mozzarelli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • liście świeżej bazylii
  • 200 g sera gorgonzola
  • ciabatta + 1 duży ząbek czosnku + 2 łyżki oliwy
  • kilka plasterków salami
  • kilka plasterków szybki prosciutto
  • oliwki
  • suszone pomidory
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  • Pomidora i kulę mozzarelli kroimy w cienkie plasterki. Układamy naprzemiennie na półmisku razem z listkami bazylii
  • Ciabattę kroimy na kromki. Smarujemy oliwą pomieszaną z przeciśniętym czosnkiem i zapiekamy w piekarniku. Układamy na półmisku
  • Z pomidorków koktajlowych, małych kuleczek mozzarelli, listków bazylii i wykałaczek robimy a la koreczki
  • Na półmisku układamy też oba rodzaje wędlin, ser pokrojony bądź w całym kawałku, w małych kokilkach oliwki oraz suszone pomidory. 
  • Sałatkę caprese przed samym podaniem skrapiamy oliwą, octem balsamicznym i posypujemy mielonym pieprzem
  • Całość przystrajamy listkami bazylii i rukoli

Komentarze