Sałatka caprese z włoskimi dodatkami
włoska sałatka
proste składniki
szybka sałatka
sałatka po włosku
Sałatka caprese to jedna z popularniejszych włoskich sałatek. Nie ma się co dziwić, mimo swej prostoty zachwyca smakiem i przyciąga wzrok kolorami włoskiej flagi. Pyszna, delikatna mozzarella, świeży, soczysty i pachnący pomidor, a do tego aromatyczne świeże listki bazylii. Proste włoskie przyprawy: oliwa i ocet balsamiczny, do tego świeżo zmielony pieprz. Można też przyrządzić bazyliowe pesto i polać nim sałatkę. Moja wersja nieco wzbogacona o inne włoskie smaki, Są tu oliwki, salami, szynka prosciutto, ser gorgonzola, ciabatta zapieczona z czosnkiem, suszone pomidory ... . Wszystko ... palce lizać!
Składniki:
- 1 kula mozzarelli
- 1 duży pomidor
- kilka małych kuleczek mozzarelli
- kilka pomidorków koktajlowych
- liście świeżej bazylii
- 200 g sera gorgonzola
- ciabatta + 1 duży ząbek czosnku + 2 łyżki oliwy
- kilka plasterków salami
- kilka plasterków szybki prosciutto
- oliwki
- suszone pomidory
- oliwa
- ocet balsamiczny
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomidora i kulę mozzarelli kroimy w cienkie plasterki. Układamy naprzemiennie na półmisku razem z listkami bazylii
- Ciabattę kroimy na kromki. Smarujemy oliwą pomieszaną z przeciśniętym czosnkiem i zapiekamy w piekarniku. Układamy na półmisku
- Z pomidorków koktajlowych, małych kuleczek mozzarelli, listków bazylii i wykałaczek robimy a la koreczki
- Na półmisku układamy też oba rodzaje wędlin, ser pokrojony bądź w całym kawałku, w małych kokilkach oliwki oraz suszone pomidory.
- Sałatkę caprese przed samym podaniem skrapiamy oliwą, octem balsamicznym i posypujemy mielonym pieprzem
- Całość przystrajamy listkami bazylii i rukoli
Komentarze
Prześlij komentarz