Sałatka Cobb
Sałatka amerykańska z kurczakiemsałatka amerykańska
popularna sałatka z kurczakiem
sałatka z awokado
sałatka z serem pleśniowym
Sałatka Cobb to sałatka amerykańska. Za jej "ojca" uznaje się Roberta Howarda Cobba. Był on właścicielem restauracji w Los Angeles w latach 0tych XX wieku i któregoś wieczoru po wyjściu gości naszła go ochota na kolację i na szybko stworzył sałatkę ze składników, które pozostały po całym dniu. W kuchni znalazł kawałek sera Roquefort, kawałek pieczonego kurczaka, kilka plastrów grillowanego boczku, jajka na twardo, resztkę sałaty, czerwoną cebulę i awokado. Wszystkie składniki, grubo pokrojone ułożył w szeregach na półmisku. Do tego na szybko z musztardy, octu i oliwy przygotował sos do polania składników sałatki. I tak powstała jedna ze słynniejszych amerykańskich potraw, która dziś pojawia się na stołach całego świata, w różnych wersjach.
Składniki:
- pieczona pierś z kurczaka
- kilka cienkich plasterków wędzonego boczku
- ser z zieloną pleśnią
- pomidor
- 2 jajka na twardo
- awokado
- czerwona cebula
- sałata
- świeżo mielony pieprz
- sos winegret: olej, musztarda, ocet, sól i cukier
- sok z cytryny do skropienia awokado
- Pierś z kurczaka pieczemy w ulubionej marynacie, po wystudzeniu kroimy w plastry
- Jajka kroimy w ćwiartki
- cebulę kroimy w piórka
- Boczek podpiekamy na patelni do zbrązowienia
- Pomidora kroimy w plasterki
- Ser pleśniowy kroimy bądź kruszymy na drobniejsze kawałki
- Awokado kroimy na cząstki
- Półmisek wykładamy sałatą. Na niej układamy wszystkie pokrojone składniki. Niektórzy układają w równych szeregach. Ja ostatnio wolę nieład artystyczny:-)
- Z kilku łyżek oliwy, łyżeczki musztardy i łyżki octu robimy sos. Doprawiamy go solą i pieprzem. Polewamy sałatkę
- Awokado skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało
Komentarze
Prześlij komentarz