Sałatka Cobb

 Sałatka Cobb

Sałatka Cobb

Sałatka amerykańska z kurczakiem

sałatka  amerykańska

popularna sałatka z kurczakiem

 sałatka z awokado

sałatka z serem pleśniowym

      Sałatka Cobb to sałatka amerykańska. Za jej "ojca" uznaje się Roberta Howarda Cobba. Był on właścicielem restauracji w Los Angeles w latach 0tych XX wieku i któregoś wieczoru po wyjściu gości naszła go ochota na kolację i na szybko stworzył sałatkę ze składników, które pozostały po całym dniu. W kuchni znalazł kawałek sera Roquefort, kawałek pieczonego kurczaka, kilka plastrów grillowanego boczku,  jajka na twardo, resztkę sałaty, czerwoną cebulę i awokado. Wszystkie składniki, grubo pokrojone ułożył w szeregach na półmisku. Do tego na szybko z musztardy, octu i oliwy przygotował sos do polania składników sałatki.  I tak powstała jedna ze słynniejszych amerykańskich potraw, która dziś pojawia się na stołach całego świata, w różnych wersjach.

Składniki:

  • pieczona pierś z kurczaka
  • kilka cienkich plasterków wędzonego boczku
  • ser z zieloną pleśnią
  • pomidor 
  • 2 jajka na twardo
  • awokado
  • czerwona cebula
  • sałata
  • świeżo mielony pieprz
  • sos winegret: olej, musztarda, ocet, sól i cukier
  • sok z cytryny do skropienia awokado
Sposób przygotowania:
  • Pierś z kurczaka pieczemy w ulubionej marynacie, po wystudzeniu kroimy w plastry
  • Jajka kroimy w ćwiartki
  • cebulę kroimy w piórka
  • Boczek podpiekamy na patelni do zbrązowienia
  • Pomidora kroimy w plasterki
  • Ser pleśniowy kroimy bądź kruszymy na drobniejsze kawałki
  • Awokado kroimy na cząstki
  • Półmisek wykładamy sałatą. Na niej układamy wszystkie pokrojone składniki. Niektórzy układają w równych szeregach. Ja ostatnio wolę nieład artystyczny:-)
  • Z kilku łyżek oliwy, łyżeczki musztardy i łyżki octu robimy sos. Doprawiamy go solą i pieprzem. Polewamy sałatkę
  • Awokado skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało

Komentarze