Sałatka z kapusty pekińskiej i tuńczyka w muszlach makaronowych

 Sałatka z kapusty pekińskiej i tuńczyka w muszlach makaronowych



    Sałatki, i generalnie owoce i warzywa pod różnymi postaciami  pojawiają się na naszym stole pod różnymi postaciami i w dużych ilościach. Aby nieco odmienić tradycyjną sałatkę postanowiłam umieścić ją w muszlach makaronowych. Wyszła z tego bardzo fajna przekąska. Idealna jako małe co nieco do przekąszenia między posiłkami, ale też doskonała na kolację czy imprezę.


Składniki:

  • 1/3 niedużej główki kapusty pekińskiej
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 plasterki sera żółtego
  • kawałek papryki czerwonej 
  • Kawałek papryki pomarańczowej lub żółtej
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • makaron duże muszle - 24 sztuki
Sposób przygotowania:
  • Kapustę pekińską drobniutko szatkujemy
  • Tuńczyka odsączamy i dodajemy do kapusty
  • Ogórki i papryki drobniutko kroimy
  • Ser żółty również drobniutko kroimy
  • Składniki doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Mieszamy
  • Dodajemy majonez i jeszcze raz mieszamy
  • W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy na nią makaron. Gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy
  • Muszle napełniamy sałatką i układamy na talerzu

Komentarze