Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem i ananasem
Sałatka z kapusty pekińskiej, dziś wersja najbardziej przeze mnie ulubiona, z kurczakiem i ananasem. Sałatka przepyszna, sycąca i dość szybka w wykonaniu. Jak tylko są dostępne świeże ananasy to wykorzystuję właśnie takiego ananasa, choć można też użyć ananasa z puszki.
Składniki:
- 1 średniej wielkości kapusta pekińska
- 1 pojedyncze piersi z kurczaka + ulubiona przyprawa do kurczaka + olej do smażenia
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- pół małego ananasa
- 4 łyżki kukurydzy
- 3-4 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Piersi drobno kroimy, obtaczamy w przyprawie i smażymy na oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku
- Kapustę pekińską drobno szatkujemy
- Miąższ z połowy małego ananasa kroimy w drobną kostkę
- Papryki kroimy w drobną kostkę
- Kukurydzę odsączamy
- Wszystkie składniki doprawiamy pieprzem i solą i mieszamy
- Dodajemy majonez i jeszcze raz mieszamy
bardzo fajna sałatka
OdpowiedzUsuń