Sernik bez spodu

 Sernik bez spodu


    Serniki bez spodu pamiętam z dzieciństwa. Często taki robiła moja mama i babcia. Ja wolę sernik pieczony na spodzie, ale u mnie w domu są zwolennicy sernika pieczonego bez spodu, więc czasem pojawia się u mnie taki serniczek. Smaczny, bardzo szybki w wykonaniu. Polecam. Można dodać skórkę pomarańczową lub rodzynki. 

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g cukru
  • opcjonalnie: skórka pomarańczowa i/lub rodzynki
Sposób przygotowania:
  • W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki tak, aby nie było grudek z serka mascarpone. Można wymieszać w robocie
  • Okrągłą tortownicę, max 23 cm ( przy większej sernik będzie niziutki )wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę serową
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60 minut
  • Po wystudzeniu możemy obsypać cukrem pudrem

Komentarze

Prześlij komentarz