Sernik bez spodu
Serniki bez spodu pamiętam z dzieciństwa. Często taki robiła moja mama i babcia. Ja wolę sernik pieczony na spodzie, ale u mnie w domu są zwolennicy sernika pieczonego bez spodu, więc czasem pojawia się u mnie taki serniczek. Smaczny, bardzo szybki w wykonaniu. Polecam. Można dodać skórkę pomarańczową lub rodzynki.
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g cukru
- opcjonalnie: skórka pomarańczowa i/lub rodzynki
Sposób przygotowania:
- W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki tak, aby nie było grudek z serka mascarpone. Można wymieszać w robocie
- Okrągłą tortownicę, max 23 cm ( przy większej sernik będzie niziutki )wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę serową
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60 minut
- Po wystudzeniu możemy obsypać cukrem pudrem
Sernika bez spodu nigdy nie piekłam, chyba z obawy o jego trwałość. ;)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować:-)
Usuń