Szybka sałatka jarzynowa w szynce

 Szybka sałatka jarzynowa w szynce


     Dziś przepis na szybką w wykonaniu sałatkę jarzynową zawiniętą w plasterki szynki konserwowej, Smaczna i efektowna przekąska. Doskonała na co dzień i od święta. Idealna na przyjęcia i imprezy. Sama sałatka mega szybka w wykonaniu, bo posiłkujemy się gotową marchewką z groszkiem i kukurydzą ze słoika, więc odpada gotowanie warzyw. Należy tylko dogotować dwa średnie ziemniaki i dwa jajka, Najbardziej pracochłonne jest zawijanie sałatki w ruloniki z szynki, ale po dwóch, trzech rulonikach dochodzi się do wprawy. Spora część sałatki zostaje, więc możemy ją podać już w tradycyjny sposób. Półmisek z roladkami uzupełniamy warzywami . 

Składniki:

  • 1  słoik 500 g marchewki z groszkiem i kukurydzą
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 3 jajka na twardo
  • 3 kiszone ogórki
  • 1/2 jabłka
  • 3-4 łyżki majonezu
  • pieprz i ewentualnie sól
  • cienkie plasterki szynki konserwowej ( ilość wg potrzeb )
  • szczypiorek
  • sałata i warzywa do o dopełnienia i ozdoby talerza
Sposób przygotowania:
  • Warzywa ze słoika dokładnie odsączamy na sicie. Przekładamy do miski
  • Ziemniaki, jajka, ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę
  • Całość doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą ( u mnie obeszło się bez soli )
  • Dodajemy majonez i mieszamy
  • Wzdłuż plasterków szynki nakładamy łyżeczką porcję sałatki i szynkę rolujemy. W dwóch miejscach rulonik oplatamy szczypiorkiem i zawiązujemy, po czym rulonik kroimy ostrym nożem na pół. Połówki układamy na półmisku
  • Półmisek przyozdabiamy sałatą, pietruszką i innymi warzywami, które będą się dobrze komponowały smakowo z roladkami. Ja użyłam słodkich papryczek i pomidorków koktajlowych
  • Pozostałą część sałatki serwujemy w tradycyjny sposób




Komentarze