Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i bobem
Pyszna zapiekanka ziemniaczana podana na obiad syci i cieszy podniebienie swym smakiem, jeśli ktoś lubi swojskie klimaty. Są tu ziemniaki, jest swojska kiełbasa, cebula i bób.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 400 g bobu
- 300 g kiełbasy swojskiej/ wiejskiej
- 3 cebule
- 125 g sera żółtego
- sól
- rozmaryn, kminek
- olej
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i bób gotujemy w osolonej wodzie ( oczywiście osobno ). Odcedzamy, studzimy
- Kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni z dwóch stron
- Cebulę kroimy w wiórki i smażymy do zeszklenia na rozgrzanym oleju
- Formę smarujemy cienką warstwą oleju, na dnie układamy krążki ziemniaków
- Na ziemniaki wykładamy podsmażoną kiełbasę, a na nią wysypujemy bób
- Na bób nakładamy zeszkloną cebulę i kolejną warstwę krążków z ziemniaków
- Na ziemniaki ścieramy ser i posypujemy go delikatnie kminkiem i rozmarynem
- Zapiekamy w temperaturze 160 stopni do lekkiego przyrumienienia sera
Komentarze
Prześlij komentarz