Placki z cukinii i dyni
Placki z cukinii urozmaiciłam tym razem dynią. Placuszki wyszły smaczniutkie i zniknęły błyskawicznie. Teraz, kiedy cukinii i dyni są pełne stragany, warto korzystać z tych wartościowych i smacznych warzyw.
Składniki:
- 360 g cukinii ( 1 niewielka cukinia )
- 240 g dyni - użyłam połowę dyni hokkaido
- 1 małą cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki
- pół płaskiej łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- dodatkowo: jogurt naturalny lub śmietana
Sposób przygotowania:
- Cukinię myjemy i ścieramy na średnich oczkach
- Z dyni wydrążamy środek, obieramy i również ścieramy na średnich oczkach
- Podobnie ścieramy cebulę i czosnek
- Wszystkie warzywa mieszamy, a następnie dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy olej i na dobrze rozgrzany olej nakładamy ciasto - ok 1 duża łyżka na jeden placek, rozpłaszczamy i smażymy na rumiano z obydwóch stron
- Po upieczeniu odsączamy na papierowych ręcznikach
- Podajemy z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną
Komentarze
Prześlij komentarz