Placki z cukinii i dyni

 Placki z cukinii i dyni


     Placki z cukinii urozmaiciłam tym razem dynią. Placuszki wyszły smaczniutkie i zniknęły błyskawicznie. Teraz, kiedy cukinii i dyni są pełne stragany, warto korzystać z tych wartościowych i smacznych warzyw.


Składniki:

  • 360 g cukinii ( 1  niewielka cukinia )
  • 240 g dyni - użyłam połowę dyni hokkaido
  • 1 małą cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • dodatkowo: jogurt naturalny lub śmietana
Sposób przygotowania:
  • Cukinię myjemy i ścieramy na średnich oczkach
  • Z dyni wydrążamy środek, obieramy i również ścieramy na średnich oczkach
  • Podobnie ścieramy cebulę i czosnek
  • Wszystkie warzywa mieszamy, a następnie dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej i na dobrze rozgrzany olej nakładamy ciasto - ok 1 duża łyżka na jeden placek, rozpłaszczamy i smażymy na rumiano z obydwóch stron
  • Po upieczeniu odsączamy na papierowych ręcznikach
  • Podajemy z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną

Komentarze