Sałatka szwedzka

 Sałatka szwedzka



Sałatka szwedzka w słoikach na zimę to popularny sposób na zamknięcie ogórków gruntowych w słoikach. Przepis jest prosty, a ogórki wychodzą bardzo smaczne. I można się nimi delektować przez cały rok. Minim składników, a ileż smaku!

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych średnich
  • 2 marchewki duże
  • 3,5 łyżeczki gorczycy białej
  • 14 ziaren ziela angielskiego
  • 28 ziarenek pieprzu czarnego
  • pół szklanki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 litr wody
Na zalewę:
  • 1 litr wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu 10%
Sposób przygotowania:
  • Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki ( 2-3 mm ) za pomocą gilotyny, maszynki z odpowiednią wkładką lub po prostu ręcznie. Wcześniej obcinamy końcówki ogórków
  • Pokrojone ogórki przekładamy do dużej miski i zalewamy je wodą( 1 litr ) rozmieszaną z 1/2 szklanki soli kamiennej do przetworów. Ogórki pozostawiamy tak na ok 2 godziny. W tym czasie puszczą sporo soku
  • Po ok 2 godzinach ogórki dokładnie odsączamy
  • Przygotowujemy 7 półlitrowych słoików. Powinny być wyparzone, podobnie przykrywki

  • Na dno każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki białej gorczycy, po 2 ziarenka ziela angielskiego i 4 ziarenka pieprzu
  • Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Rozsypujemy ją równo do wszystkich słoików
  • Słoiki z marchewką i przyprawami uzupełniamy odcedzonymi ogórkami
  • Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy litr wody i rozpuszczamy w nim 2 szklanki cukru, a następnie dolewamy 2 szklanki octu
  • Wrzącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Po zalaniu każdy słoik możemy delikatnie przemieszać np czystą rączką drewnianej łyżki, aby pozbawić zawartość słoika banieczek z powietrzem. Następnie słoiki zakręcamy i pasteryzujemy
  • Na dnie szerokiego garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę, na której układamy słoiki ( nie powinny się stykać ). Zalewamy je bardzo ciepłą wodą do ok 3/4 wysokości a następnie wodę zagotowujemy. Po zagotowaniu skręcamy moc palnika na mniejszą i pasteryzujemy 10 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z garnka i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do przestygnięcia, a następnie wynosimy do spiżarni/ piwnicy. Po ok 10 dniach będą gotowe do konsumpcji

Komentarze

Prześlij komentarz