Steki z kalafiora
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyciętych z dużego kalafiora. Pyszne danie, które nie wymaga dużej pracy, a jest smaczne i efektowne. Można je podać z pieczonymi ziemniakami i mięsem albo z jajkiem sadzonym lub też zjadać go solo bez dodatków, bo tak też smakuje wybornie.
Składniki: ( na dwa steki )
- 1 duży kalafior
- kilka łyżek oleju ( użyłam rzepakowego )
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta ostrej mielonej papryki
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- szczypta czosnku granulowanego
Sposób wykonania:
- Kalafior pozbawiamy liści, myjemy, odsączamy i umieszczamy na desce głąbem do dołu
- Dużym, ostrym nożem przecinamy go równo na pół, a następnie z każdej połówki odkrawamy po jednym steku ( ok 2 cm ). Z jednego kalafiora możemy wyciąć tylko 2 steki. gdyż na stek nadaje się tylko część przy głąbie, reszta rozpada się na różyczki
- Steki kładziemy delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przygotowujemy marynatę do posmarowania steków
- W miseczce mieszamy olej z solą i pozostałymi przyprawami i smarujemy marynatą steki przy pomocy pędzelka. Smaruję tylko górę, bo marynata z olejem wniknie i przecieknie również w dół
- Pozostałe różyczki kalafiora możemy również umieścić na blaszce i posmarować marynatą ( należy zrobić jej wtedy podwójnie ) i upiec razem ze stekami. Można też zostawić go na zupę czy np na kotlety kalafiorowe
- Kalafiora wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 35 minut pod koniec włączając górną grzałkę, aby kalafior ładnie się zrumienił
Świetny pomysł na kalafior i banalnie prosty! :)
OdpowiedzUsuńProsty, a smakuje doskonale!:)
Usuń