Steki z kalafiora

 Steki z kalafiora

\


        Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyciętych z dużego kalafiora. Pyszne danie, które nie wymaga dużej pracy, a jest smaczne i efektowne. Można je podać z pieczonymi ziemniakami i mięsem albo z jajkiem sadzonym lub też zjadać go solo bez dodatków, bo tak też smakuje wybornie.

Składniki: ( na dwa steki )

  • 1 duży kalafior
  • kilka łyżek oleju ( użyłam rzepakowego )
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • szczypta czosnku granulowanego
Sposób wykonania:
  • Kalafior pozbawiamy liści, myjemy, odsączamy i umieszczamy na desce głąbem do dołu
  • Dużym, ostrym nożem przecinamy go równo na pół, a następnie z każdej połówki odkrawamy po jednym steku ( ok 2 cm ). Z jednego kalafiora możemy wyciąć tylko 2 steki. gdyż na stek nadaje się tylko część przy głąbie, reszta rozpada się na różyczki
  • Steki kładziemy delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przygotowujemy marynatę do posmarowania steków
  • W miseczce mieszamy olej z solą i pozostałymi przyprawami i smarujemy marynatą steki przy pomocy pędzelka. Smaruję tylko górę, bo marynata z olejem wniknie i przecieknie również w dół
  • Pozostałe różyczki kalafiora możemy również umieścić na blaszce i posmarować  marynatą ( należy zrobić jej wtedy podwójnie ) i upiec razem ze stekami. Można też zostawić go na zupę czy np na kotlety kalafiorowe
  • Kalafiora wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 35 minut pod koniec włączając górną grzałkę, aby kalafior ładnie się zrumienił

Komentarze

Prześlij komentarz