Buraki z papryką i cebulą na zimę
| Buraczki z papryką i cebulą na zimę | 
Dziś przepis na pyszne buraki w słoiczkach na zimę. Buraczki z papryką i cebulą należą do naszych ulubionych zimowych sałatek. Warto zrobić porcję takich buraczków, aby zimą cieszyć się smakiem osobiście przygotowanej zimowej sałatki. Przepis jest na 3 kilogramy buraków.
Składniki:
- 3 kg buraków
 - 3 duże cebule
 - 1 kg czerwonej papryki
 - 3 liście laurowe
 - 5 ziaren ziela angielskiego
 
- 1,5 łyżki soli
 - 1 szklanka cukru
 - 1 szklanka wody
 - 1 szklanka octu 10%
 - 1 szklanka oleju
 
Sposób przygotowania:
- Buraki gotujemy do miękkości w łupinkach. Po ugotowaniu studzimy, a następnie obieramy ze skórki i ścieramy na tarełku na dużych oczkach
 - Paprykę myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Wyjmujemy gniazda nasienne, a następnie kroimy na cienkie podłużne paski, które następnie kroimy w poprzek na małe paseczki
 - Cebulę kroimy w kostkę
 - Z podanych składników gotujemy zalewę i po zagotowaniu wrzucamy do niej cebulę i paprykę. Gotujemy ok 5 minut dodając liście laurowe i ziele angielskie. Po 5 minutach dodajemy buraki i gotujemy kolejne 3 minuty
 - Po tym czasie sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy
 - Pasteryzujemy ok 10 minut
 
Tak pyszne, że zimą nie może ich zabraknąć. Robię co rok. :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :-)
Usuń