Buraki z papryką i cebulą na zimę

 Buraki z papryką i cebulą na zimę

Buraczki z papryką i cebulą na zimę

   Dziś przepis na pyszne buraki w słoiczkach na zimę. Buraczki z papryką i cebulą należą do naszych ulubionych zimowych sałatek. Warto zrobić porcję takich buraczków, aby zimą cieszyć się smakiem osobiście przygotowanej zimowej sałatki. Przepis jest na 3 kilogramy buraków.

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 3 duże cebule
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
Na zalewę:
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka oleju
Sposób przygotowania:
  • Buraki gotujemy do miękkości w łupinkach. Po ugotowaniu studzimy, a następnie obieramy ze skórki i ścieramy na tarełku na dużych oczkach
  • Paprykę myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Wyjmujemy gniazda nasienne, a następnie kroimy na cienkie podłużne paski, które następnie kroimy w poprzek na małe paseczki
  • Cebulę kroimy w kostkę
  • Z podanych składników gotujemy zalewę i po zagotowaniu wrzucamy do niej cebulę i paprykę. Gotujemy ok 5 minut dodając liście laurowe i ziele angielskie. Po 5 minutach dodajemy buraki i gotujemy kolejne 3 minuty
  • Po tym czasie sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy
  • Pasteryzujemy ok 10 minut

Komentarze

Prześlij komentarz